Komemoracija kod spomen-obilježja Trokut Novska

Jubilarna, 30. obljetnica početka oslobađanja zapadne Slavonije i komemoracija u spomen na poginule hrvatske branitelje održana je 29. listopada 2021. kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Trokut kod Novske.

Uz članove obitelji poginulih hrvatskih branitelja, ratne zapovjednike i hrvatske branitelje te predstavnike udruga iz Domovinskog rata, obljetnici su nazočili i predsjednik Republike Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te predstavnici županija koje zajedno s Gradom Novskom tradicionalno sudjeluju na ovom komemorativnom skupu, a u ime Zagrebačke županije obilježavanju je nazočio zamjenik župana Damir Tomljenović.

Vojna akcija Orkan počela je 29. listopada 1991. i prva je značajnija pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije. Akcija je trajala do 3. siječnja 1992., kada je na snagu stupilo Sarajevsko primirje. U akciji Orkan te Otkos i Papuk koje su uslijedile oslobođena su brojna mjesta i naselja ukupne površine oko 2000 četvornih kilometara ili oko 80% do tada okupiranog teritorija zapadne Slavonije, čime je spriječeno njeno izdvajanje iz sastava Hrvatske. Imena više od tri stotine poginulih branitelja uklesana su na stamene stupove koji čine jedinstveno spomen-obilježje na Trokutu kod Novske.