Osnovnoškolci iz Zagrebačke županije postali „Mladi čuvari prirode“

Javna ustanova „Zeleni prsten“, u suradnji sa Šumarskim fakultetom u Zagrebu, počela je s provedbom programa „Mladi čuvari prirode“.

Cilj programa je kod učenika razviti senzibilitet u promatranju prirode oko sebe u svrhu njene zaštite, a do sada je terensku nastavu u sklopu ovog edukativnog programa uspješno završilo 50 osnovnoškolaca iz Zagrebačke županije. Prva jednodnevna radionica održana je u Natura 2000 području Šume Žutice za učenike Osnovne škole Stjepana Basaričeka, a druga u Posebnom ornitološkom rezervatu Sava-Strmec za učenike osnovne škole Sveta Nedelja.

Učenici su zajedno s trenerom-edukatorom dr.sc. Ivanom Martinićem učili o šumskom bontonu, odnosno o dozvoljenim i zabranjenim aktivnostima u prirodi te bogatstvu biljnih i životinjskih vrsta koje obitavaju na navedenim područjima. Učili su i kako razlikovati drveća po kori, listovima i plodovima te su potom od tih prirodnih sastavnica radili osebujna likovna djela.

Po završetku radionica učenicima, sada mladim čuvarima prirode, dodijeljene su Potvrde o završenom edukativnom programu koje su im uručili ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten dr. sc. Tatjana Masten Milek, gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš i trener-edukator radionice dr. sc. Ivan Martinić.