Održan poljsko-hrvatski poslovni summit

U organizaciji Investicijskog fonda Gornje Šleske danas je organiziran poljsko-hrvatski poslovni summit „Mogućnosti gospodarske suradnje hrvatskih i poljskih poduzetnika“ koji je okupio poljske i hrvatske poduzetnike, predstavnike dijela regionalne vlasti i gospodarskih potpornih institucija.

Wojciech Kałuża, vicemaršal Šleskog vojvodstva, u kojem posluje oko 500 000 poduzeća čija dobit iznosi 12,2 posto poljskog godišnjeg BDP-a, istaknuo je da je samo prošle, pandemijske godine robna razmjena Poljske s Hrvatskom iznosila više od milijardu eura. „Naša je regija povijesno jaka u energetskom sektoru, ali se u novije doba sve više okrećemo IT sektoru, kozmetičkoj industriji, proizvodnji jahti i prehrambenoj industriji“, rekao je Kałuża pozvavši hrvatske poduzetnike da se iduće godine odazovu gospodarskoj misiji i posjete Šlesko vojvodstvo.

Predsjednik Investicijskog fonda Gornje Šleske Jacek Miketa, u sklopu čijeg je EU projekta Inter Silesia organiziran ovaj summit, izjavio je da je cilj summita stvoriti plodno tlo za poduzetnike kako bi dalje oni sami nastavili razvijati međusobnu suradnju, usmjerenu prema jačanju poljsko-hrvatske trgovinske razmjene.

U ime Zagrebačke županije summitu je prisustvovao zamjenik župana Damir Tomljenović koji je potencijalnim poljskim ulagačima predstavio komparativne prednosti „zelenog zagrebačkog prstena“. „Zagrebačka županija uspješno balansira između gospodarskog rasta i ruralnog razvoja. Ulažemo znatna sredstva u naša ruralna područja sa željom da zadržimo stanovništvo na tom području i damo im iste mogućnosti i uvjete života kao što ih ima gradsko stanovništvo“, rekao je Tomljenović istaknuvši pritom županijsko ulaganje u Distributivni centar za voće i povrće u sklopu kojeg posluje ULO hladnjača kapaciteta tri tisuće tona.

Također, u smislu gospodarskog napretka, osvrnuo se na poslovanje 31 poslovne zone u koje je Županija od 2001. godine uložila oko 53 milijuna kuna za njihovo pozicioniranje, razvijanje i opremanje. „Danas se u njima proizvodi najbrži električni automobil na svijetu, kao i dijelovi za Mercedes, a uskoro i dijelovi za avio-industriju“, naglasio je Tomljenović pozvavši poljske investitore na suradnju sa Zagrebačkom županijom kako bi upoznali mogućnosti investiranja u poduzetničke zone na području županije.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin istaknula je da se u ovom času na području njene županije realizira jedna poljska investicija koja će po svom završetku otvoriti 40-ak novih radnih mjesta, dok su iz Veleposlanstva Republike Poljske u RH istaknuli da je Poljska u vrhu interesa hrvatskih poduzetnika, naročito što se izvoza u tu zemlju tiče.

U ime Hrvatske udruge poslodavaca govorila je glavna ekonomistica Iva Tomić. „Dva smo slična naroda i stoga mislim da možemo puno naučiti od Poljske, naročito o povlačenju EU sredstava koja su u idućem programskom razdoblju za Republiku Hrvatsku puno veća nego do sada“, rekla je Tomić.