Na OPG-u Romine Zadravec otvorena kušaonica sira

U Kusanovcu, u općini Brckovljani, na OPG-u Romine Zadravec otvorena je kušaonica sira „Ivekov kutićek“. Prije desetak godina na istom je OPG-u otvorena i obiteljska sirana, u kojoj se dnevno preradi tristotinjak litara mlijeka.

„Otkako smo otvorili siranu često smo imali upite može li se ona obići, organizirane su kod nas razne edukacije, radionice, dolazile su i veće grupe ljudi, pa se javila potreba za gradnjom kušaonice. Prijavili smo se na natječaj Ministarstva poljoprivrede i iz Programa ruralnog razvoja RH, kroz Mjeru 6.2., dobili za pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti u ruralnom prostoru 50.000 eura. Dobiveni novac utrošili smo u grube građevinske radove, dok je opremanje kušaonice, s 200.000 kuna, kroz dvije godine, sufinancirano sredstvima Zagrebačke županije“, rekla je Romina Zadravec. Na OPG-u radi njezina i obitelj njezine sestre Melite Jadanec Čutura. Sami proizvode hranu za stoku, obrađujući 30 hektara poljoprivrednih površina. Trenutno su u staji 24 muzne krave.

„Za dobar sir bitno je kvalitetno mlijeko“, naglašava Romina. Kaže da uvijek ima novih ideja i planova, pa tako na katu kušaonice obitelji Zadravec i Jadanec Čutura planiraju, kroz naredne godine, urediti dva apartmana za smještaj gostiju.

Kušaonicu sira „Ivekov kutićek“, simboličnim presijecanjem vrpce, otvorili su danas župan Stjepan Kožić i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Župan je poručio da je kušaonica rezultat upornosti, ustrajnosti i marljivosti dviju obitelji.

„Svatko tko se bavi ozbiljnom poljoprivrednom proizvodnjom 'sanja' da ima vlastiti prostor gdje će svoj proizvod moći prezentirati kupcima. Ova kušaonica to omogućuje“, rekao je župan, dodavši da je Županija ponosna što na njezinu prostoru ima mnogo mladih, školovanih ljudi, koji se bave poljoprivredom. U Zagrebačkoj županiji registrirano je najviše obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj.

„I dalje ćemo biti veliki oslonac poljoprivrednim proizvođačima i nećemo odustati od našega pristupa poljoprivredi. Kroz proteklih pet godina poljoprivrednicima smo isplatili 34,4 milijuna kuna bespovratnih potpora, a za razvoj ruralnih prostora 21,1 milijun kuna“, rekao je župan.

Državni tajnik Tugomir Majdak poručio je da je kušaonica sira „Ivekov kutićek“ dobar primjer kako se u Hrvatskoj baštine europska sredstva.

„Ona je i primjer kako mlade obitelji, ulažući u poljoprivredu, nastavljaju tradiciju naslijeđenu od svojih roditelja“, rekao je Majdak.