Stigao je Portugizac Selection - prvo mlado vino na tržištu!

Portugizac Selection, vino atraktivne crveno – ljubičaste boje s plavičastim odsjajem, finih je voćnih aroma i vrlo pitko, a najbolje se slaže sa sezonskim namirnicama i jelima poput bunceka, krvavica, patke te vrućim kestenima, a protekle subote u Zagrebu održana je svečana promocija Portugisca Selection - mladog vina iz aktualne berbe.

Ova sortu ujedno je i robna marka Zagrebačke županije, a uzgaja se na obroncima Plešivice, u Jastrebarskom i okolnim mjestima. Prostire se na 25 hektara udruženih 17 vinarija udruge Portugizac Plešivica, dok se u cijeloj podregiji Plešivica uzgaja na 40 - ak hektara.

Članovi udruge Portugizac Plešivica portugizac na tržište je stavljaju pod vlastitom etiketom i zajedničkim nazivom Portugizac Selection.

„Cilj projekta Portugizac Selection je očuvanje tradicije, proizvodnja veće količine vina prepoznatljive i ujednačene kvalitete te lakši nastup na tržištu uz bolje postizanje cijene“, istaknuo je tajnik udruge Željko Gregorić, koji je uz predsjednika udruge Tomu Haramiju predstavio rad i djelovanje udruge. Grožđe vinari odvoze na zajedničku preradu u PZ Plešivicu koja proizvode 1500 do 2000 butelja Portugisca Selection.

Promociju mladog vina pratili su i sirevi Udruge malih sirara Zagrebačke županije „Sirek“ koja je osnovana prije 15 godina i okuplja 20 članova, od čega njih 12 ima mini sirane koje se nalaze širom Zagrebačke županije. Tajnica udruge „Sirek“ Anđelka Pejaković, istaknula je da se udruga 2019. godine pridružila Festivalu Portugisca s promocijom raznih vrsta sireva, a ove godine je portugizac u čašama uzvanika, većinom novinara, pratio polutvrdi plešivički punomasni kravlji sir kojeg proizvodi obitelj Šestak.

U ime Zagrebačke županije promociji je nazočio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković.

 

Foto: Mario Poje