Proslavljen Dan grada Samobora

Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća, u prisustvu predsjednika RH Zorana Milanovića, Samobor je proslavio Dan grada. Slavi se u spomen na dobivanje povelje kojom je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV potvrdio Samoboru 1242. status slobodnoga kraljevskog trgovišta.

„Pred nama je budućnost, no ona će jednoga dana biti prošlost. Moja je velika želja da naši unuci o našoj budućnosti govore kao o lijepoj prošlosti u kojoj su stvoreni veliki projekti“, u uvodu sjednice rekla je predsjednica Gradskoga vijeća Irena Franceković. Gradonačelnica Petra Škrobot, u kraćem obraćanju, naglasila je da će gradska vlast rješavati problematiku kako bi se život u Samoboru podigao na višu razinu.

„Mladi smo. Imamo viziju, snagu, energiju i volju učiniti Samobor još ljepšim. Podići kvalitetu života naših sugrađana i osigurati sve ono što im sada nedostaje“, rekla je gradonačelnica. Čestitavši dobitnicima javnih priznanja, rekla je da je Samobor postao prepoznatljiv po njihovim rezultatima. Nagradu za životno djelo primili su Ivančica Pogrmilović i Milan Žegarac Peharnik, godišnje nagrade uručene su Darku Lisecu, Gradskom društvu Crvenoga križa, Ivan Vlainiću, Silvestaru Kolbasu i Slavici Bišćan, a plakete gradonačelnice Radio Samoboru, Tamburaškom društvu Ferdo Livadić, Damiru Pajiću te mladim matematičarima Jakovu Ljubičiću i Bernardu Inkretu i njihovom mentoru Matiji Bašiću. Na priznanjima im je čestitao i zamjenik župana Ervin Kolarec, na sjednici izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade RH.

„Samobor je grad koji napreduje i od Županije će dobiti punu podršku kako bi napredovao i dalje. Županija smo koja ide naprijed, vjerujem da ćemo uspješno realizirati projekte koje smo pripremili“ rekao je Kolarec, istaknuvši Nacionalni plan oporavka i otpornosti kroz koji će se moći dobiti europska sredstva za velike kapitalne projekte.

„Apeliram na lokalne čelnike da pripremaju projekte kako bi kroz njih stvorili dodanu vrijednost u svome gradu i općini“, rekao je zamjenik župana.

Predsjednik Zoran Milanović rekao je da je Samobor jedan od nekoliko najljepših gradova, ove veličine, za život u Hrvatskoj. I on je govorio o europskome novcu.

„Budite uspješni u uzimanju europskoga novca, ne u povlačenju, nego u njegovom iskorištavanju, u otimanju ako treba, ali na legalan način, po pravilima. Nakon osam godina hrvatskoga članstva u EU to je jedini parametar uspješnosti“, rekao je Predsjednik.