Župan primio austrijskog veleposlanika u RH

Župan Stjepan Kožić, zajedno s Damirom Fašaićem, Ovlaštenim za obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove Europske unije, primio je danas austrijskog veleposlanika u RH Josefa Markusa Wuketicha (podrijetlom gradišćanskog Hrvata).

Župan je ovom prigodom rekao da su austrijske tvrtke najveći inozemni ulagači u RH. Istaknuo je pritom investiciju u Jakovlju gdje austrijska aeronautička tvrtka FACC gradi tvornicu dijelova za zrakoplove. Govorio je i o ostalim, trenutno značajnijim investicijama u poduzetničkim zonama na prostoru županije, poput Rimčeva kampusa u Svetoj Nedelji i Lidlova logističko-distributivnog centra u Križu.

„U prilog investitorima ide naš položaj oko grada Zagreba, prometna povezanost, ali i jeftiniji komunalni doprinos i naknade“, rekao je župan.

Veleposlanik Wuketich je rekao da su Hrvatska i Austrija vrlo bliske zemlje s povijesnim, kulturološkim i političkim poveznicama. Rekao je i da u Hrvatskoj austrijske kompanije trenutno imaju oko 800 tvrtki-kćeri.

„Razlog mojega posjeta Zagrebačkoj županiji je želja da intenziviramo našu uspješnu suradnju i produbimo odnose, posebno na području gospodarstva“, rekao je Wuketich. Sa županom je razgovarao i o modelu dualnoga obrazovanja te je upoznat s projektom Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u sektoru strojarstva, čiji je nositelj Srednja strukovna škola Velika Gorica, a u kojega se ulaže 100 milijuna kuna.

Uz veleposlanika Wuketicha, sa županom je razgovarala i Sonja Holocher-Ertl, iz Ureda za vanjsku trgovinu Veleposlanstva Austrije u RH.