Obilježen Dan branitelja grada Samobora

Obilježen je Dan branitelja grada Samobora, ujedno i 30. godišnjica mobilizacije 151. samoborske brigade. U spomen na poginule, u Parku domovinske zahvalnosti, uz molitvu, položeni su vijenci i upaljeni lampaši.

Umirovljeni general Rudi Stipčić, ratni zapovjednik OG "Posavina", u prigodnome obraćanju podsjetio je da je samoborska brigada ujesen 1991. sudjelovala na zapadnoslavonskome ratištu u prvim napadnim operacijama Hrvatske vojske u Domovinskome ratu. „U vaš ratni stijeg zlatnim su slovima upisani bojevi i borbe koje ste vodili u Domovinskome ratu“, rekao je.

Gradonačelnica Samobora Petra Škrobot poručila je da se ne smije zaboraviti volja, snaga i složnost koju su iskazali hrvatski branitelji.

„U trenucima kada prestanemo gubiti nadu, kada pomislimo da nam je teško, kada bezrazložno poželimo kritizirati jedni druge..., pomislimo tada na branitelje, na hrabre sudionike Domovinskoga rata“, rekla je Škrobot.

Izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu branitelja Darko Nekić rekao je da bez jedinstva i zajedništva hrvatskoga naroda 1991. ne bi bilo ni kasnijih pobjeda hrvatske vojske. Rekao je i da je zadaća Ministarstva čuvanje sjećanja na Domovinski rat i poginule branitelje.

U ime Zagrebačke županije, ali i kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, zamjenik župana Ervin Kolarec poručio je da su težnju hrvatskoga naroda o samostalnoj državi u stvarnost pretvorili hrvatski branitelji, posebno heroji koji su za Domovinu položili svoj život.

„Danas su branitelji važan stup društvene zajednice. Kroz Odbor za branitelje Zagrebačke županije nastojat ćemo realizirati što više programa i projekata braniteljske populacije“, rekao je Kolarec. Uz njega, u ime Županije obilježavanju Dana branitelja grada Samobora prisustvovala je i predsjednica Skupštine Martina Glasnović.