„Kak su brali naši stari“

Na malenom brijegu usred vinograda..., vinograda obitelji Josipa Biffa u Rozgi (općina Dubravica), sastali se protekloga vikenda berači kako bi simbolično označili početak berbe grožđa u zagorskome dijelu Zagrebačke županije. Manifestacija „Kak su brali naši stari“, uz sam ceremonijal berbe - okončane prešanjem grožđa 'po starinski', bosim nogama, i naposlijetku ispijanjem mošta - ove je godine bila proširena biciklijadom, natjecanjem u pripremi kotlovine i narodnim veseljem.

„Ovo je jedan od proizvoda naše turističke destinacije. Prekrasno druženje, puno lijepih razgovora i utisaka“, komentirao je Vladimir Šinko, direktor Turističke zajednice „Savsko-sutlanska dolina i brigi“, koja je manifestaciju organizirala po deveti puta. Prisutna je bila i direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović, rekavši da kontinent, kako bi privukao goste, uvijek mora dati više.

„Shvatili smo to, pa naše turističke zajednice, kroz svoje proizvode, nude autentični doživljaj destinacije“, rekla je Alilović.

S brentom na leđima u berbu je krenula Martina Glasnović, predsjednica Skupštine Zagrebačke županije.

„Zagrebačka županija podupire manifestacije koje su vezane uz očuvanje tradicije. Jedna smo od najprepoznatljivijih vinogradarskih regija u Hrvatskoj, na što smo izuzetno ponosni. Spoj Županije, naših bespovratnih potpora, i ovih vrijednih ljudi daje rezultate: vrhunska vina!“, poručila je predsjednica Skupštine, koja je do vinograda domaćina berbe, zajedno s beračima i gostima, došla u povorci konjskih zaprega.