Počela je berba grožđa

Ubrani su prvi grozdovi portugisca, a time je i simbolično označen početak ovogodišnje berbe grožđa. Udruga „Portugizac Plešivica“ svoje članove okupila je u vinogradu Josipa Braje.

„Grožđe se uspjelo održati zdravim, imat ćemo fina vina“, komentirao je domaćin berbe.

Željko Gregorić, tajnik Udruge „Portugizac Plešivica“, rekao je da je godina za vinare počela stresno, uz 'hladnu frontu' i mraz koji je smanjio urod. No, svako zlo za neko dobro!

„Manji urod dao je vrhunsko grožđe. 'Puno' je i sočno. Očekujemo i vina, ne samo sorte portugizac, na zavidnom nivou“, rekao je Gregorić. Smatra da bi ovogodišnji portugisci, zbog sladora u grožđu, a onda i alkohola u vinu, mogli biti "ozbiljni" i "snažni"... Moći će se kušati već kroz mjesec i pol dana.

Revitalizaciju portugisca, prije tridesetak godina, pokrenula je  Zagrebačka županija. Posadilo ga je tada četrdesetak vinara pa je danas na Plešivici pod ovom sortom, govori Gregorić, pedesetak hektara vinograda. Vinarima koji nisu zanemarili ovu tradicijsku sortu (i vratili je iz zaborava!) zahvalila je u ime Županije Gordana Matašin iz Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.

„Ušli smo u treće desetljeće otkako Županija 'skrbi' o portugiscu - od sadnje do promocije. Zahvala članovima udruge koji s velikom ljubavlju i strašću uzgajaju ovu sortu“, rekla je G. Matašin. Zajedno s njom i domaćinom berbe prve grozdove ubrao je i gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel.