U Vrbovcu održana manifestacija „Kaj su jeli naši stari“

U Vrbovcu je, po četrdeseti puta, održana manifestacija „Kaj su jeli naši stari“. Tri dana kulturno-umjetničkog i zabavnog programa, domaćih slastica i tradicionalnih jela, koja ove godine nisu pripremale udruge žena, već vrbovečki ugostitelji. Svima koji su u Vrbovec došli bilo je - u slast!

„Ovo je manifestacija tradicije, običaja i kulture. Želimo da ona ostane dio naše baštine“, komentirala je Jasna Benedik, direktorica Turističke zajednice Vrbovca. U prigodi četiri desetljeća manifestacije zahvalnice je primilo troje njezinih osnivača - Štefica Biškupec, Đuro Kraljić i Đuro Kušić.

Svečanosti otvorenja prisustvovao je i predsjednik RH Zoran Milanović, pokrovitelj manifestacije.

„Ako ćemo biti iskreni, naši stari nisu jeli bog zna kak' i bog zna što, bili su sretni da imaju što jesti“, rekao je predsjednik Milanović, dodavši da je manifestacija „Kaj su jeli naši stari“ čuvanje tradicije, onoga što jesmo.

„Ono što je ključno, ovdje se nude i pripravljaju jela koja su originalna, koja su takva kakva su nekad bila, i koja zato novim generacijama možda nisu interesantna. No, ako ne budemo čuvali ono što jesmo, onda nismo ništa. Vrijednost ovakvih događaja je čuvanje sjećanja, materijalnog sjećanja na nešto što je dio vas“, poručio je Milanović. U ime Zagrebačke županije, također pokrovitelja manifestacije, otvorenju su prisustvovali zamjenik župana Damir Tomljenović i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović. Tomljenović je u obraćanju prisutnima posebno zahvalio volonterima koji, rekao je, kroz rad u udrugama daju srce svome kraju i tradiciji. 

„Udruge građana su ključne, one su duh ove manifestacije. Sve što rade, rade iz ljubavi i zato im treba pomoći i slušati njihove savjete“, rekao je Tomljenović, dodavši da manifestaciju i dalje treba razvijati, kako bi se kroz nju promovirao i Vrbovec i županija.

„Ona treba biti vodilja kako kroz cijelu godinu razvijati turizam, koji u Zagrebačkoj županiji sve bolje i brže napreduje“, rekao je Tomljenović. Denis Kralj, gradonačelnik Vrbovca, rekao je da živimo u vremenu kada svako selo ima svoju manifestaciju i priču s kojom želi privući turiste.

„Naš izbor je ne bazirati turizam na tri dana ove manifestacije, nego graditi turističku infrastrukturu, šetnice, puteve, ako može i bazen... Nešto što će ljude duže zadržati u Vrbovcu“, rekao je Kralj.