Dobri turistički pokazatelji za Zagrebačku županiju

Prema podacima iz sustava e-Visitor u Zagrebačkoj županiji je od početka godine do danas ostvareno 56 posto više turističkih dolazaka i 25 posto više noćenja u odnosu na isti period prošle godine. Od ukupnog broja noćenja u 2021. godini strani turisti su ostvarili 65 posto više dolazaka i 58 posto više noćenja u odnosu na isti period prošle godine.

Usporedimo li podatke s 2019. godinom broj noćenja domaćih turista povećao se za 0,6 posto, dok je broj dolazaka manji za 6,5 posto. Strani turisti su u istom periodu u 2021. godini ostvarili 42 posto manje dolazaka i 51 posto manje noćenja u odnosu na 2019. godinu.

Najviše stranih turista u ovoj godini bilo je iz Njemačke, Poljske, Bosne i Hercegovine, Nizozemske, Austrije, Italije, Belgije, Češke, Slovenije i SAD.

Prema vrsti smještaja u 2021. g. najviše noćenja ostvareno je u hotelima (39 posto), objektima u domaćinstvu (26 posto) i ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj (18 posto) i kampovima (10 posto).

Tradicionalno najposjećenije destinacije su Velika Gorica, Sveta Nedelja, Samobor, Ivanić-Grad i Jastrebarsko.

„Naše brojke rastu, a to nam daje potvrdu kako smo kvalitetno pripremili cjelogodišnju sezonu.  Istaknula bih pojam ‘staycation’ koji nas kao destinaciju u ovo pandemijsko doba u  potpunosti opisuje, provesti godišnji u vlastitom gradu ili okolici, posebno u ruralnim utočištima „zelenog prstena“ koje su i okosnica naših kampanja. Zagrebačka županija ima veliki potencijal i nastavljamo je pozicionirati kao vrhunsku kontinentalnu boutique destinaciju visoke kategorizacije“, poručila je direktorica Turističke zajednica Zagrebačke županije, Ivana Alilović.