Eko proizvođači posjetili Dane polja ekološke poljoprivrede u Gradišću

Ekološki poljoprivredni proizvođači s područja Zagrebačke županije kao i nekolicina proizvođača koja se tek namjerava baviti eko poljoprivredom posjetili su Dane polja ekološke poljoprivrede BIOFELDTAGE 2021. u austrijskom Gradišću.

Posjet su organizirali Ured Saveznog ministarstva poljoprivrede, regija i turizma pri Veleposlanstvu Republike Austrije u Zagrebu i Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

Posjet sajmu nastavak je suradnje između Zagrebačke županije i austrijske pokrajine Gradišće započete online sastankom u lipnju ove godine u sklopu Akcijskog plana Programa razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030. godine s ciljem edukacije „trenera za trenere“. Naime, Gradišće s udjelom od oko 37% pod ekološkom proizvodnjom spada u ekološki najrazvijenije poljoprivredne regije EU, s izrazito snažnom poljoprivrednom komorom, koja je bila i domaćin našim poljoprivrednicima, kao i brojnim drugim organizacijama poljoprivrednika (udrugama, zadrugama, strojnim prstenovima).

Tako su prilikom posjeta Gradišću dogovoreni detalji sedmodnevne edukacije trenera koji će nova znanja usvojena od austrijskih kolega prenositi domaćim ekološkim proizvođačima, a među budućim trenerima bili su i savjetnici iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva iz Ministarstva poljoprivrede.

Poljoprivrednici su na sajmu imali prilike obići 190 izlagača, sudjelovati na radionicama, predavanjima, izložbama životinja, upoznati se s brojnom mehanizacijom u praktičnoj uporabi kao i s bio uzgojem 20 različitih vrsta životinja.

Inače, Sajam se održao 6. i 7. kolovoza na površini od 70 ha poljoprivrednog zemljišta ekološkog imanja Esterhazy, koje je ujedno i organizator sajma, zajedno s partnerima PANNATURA, Research Institute of Organic Agriculture FiBL, Udruženjem ekoloških proizvođača BIO Austria, Austrijskom poljoprivrednom komorom i Poljoprivrednim fakultetom.