Održana konferencija na temu pametnih sela

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnoga razvoja i EU fondova, zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola te Osječko-baranjske županije, na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti održana je konferencija „Pametna sela – EU koncept razvoja ruralne zajednice“.

Koncept tzv. pametnih sela predstavlja usvajanje pametnih rješenja u javnom i privatnom sektoru u širokom spektru područja politike, poput poboljšanja pristupa uslugama, razvoja kratkih lanaca opskrbe hranom i razvoja obnovljivih izvora energije, uz sudjelovanje lokalnog stanovništva u poboljšanju njihovih ekonomskih, socijalnih ili okolišnih uvjeta te suradnju s drugim zajednicama. 

Ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Nataša Tramišak ocijenila je kako je Hrvatska među prvima u EU prepoznala koncept pametnih sela i razvija ga putem više izvora financiranja, zajedničke EU poljoprivredne politike, ali i nadogradnjom kohezijske politike, dok je ministrica poljoprivrede Marija Vučković naglasila da je Hrvatska kroz Program ruralnog razvoja nadogradila temeljne usluge na selu, ulažući u nerazvrstane ceste, projekte vodoopskrbe i odvodnje, dječje vrtiće, društveno-kulturne centre i tržnice, s čime će se nastaviti.

Među brojnim stručnim panelistima konferencije bio je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković koji je govorio o ulozi županije u razvoju i provedbi koncepta pametnih sela.