Gradi se objekt za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom

Polaganjem kamena temeljca, počela je gradnja objekta za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom Udruge „Srce“ iz Svetog Ivana Zeline. Uz prostorije za stanovanje 12 osoba, u objektu će biti uređene i prostorije za radno-okupacijsku terapiju. Gradnja objekta se u stopostotnom iznosu - s 14,09 milijuna kuna, financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta „Okruženje za samoostvarenje“, u sklopu kojega se objekt gradi, je Udruga „Srce“, a partneri Grad Sveti Ivan Zelina i Zagrebačka županija.

„Iako se naše društvo sporo razvija, današnje polaganje kamena temeljca je dokaz da ono ipak postaje inkluzivno i da u njemu vidimo budućnost. U proteklih 16 godina Udruga 'Srce' je uvijek oko sebe imala dobre ljude, a njihova pomoć nije izostala ni ovoga puta“, rekla je Đurđa Penava, predsjednica „Srca“, dodavši da je projekt „Okruženje za samoostvarenje“ prepun emocija.

„Prepoznali smo da će se izgradnjom ove zgrade ublažiti strah nas roditelja što će biti s našom djecom kada nas više ne bude“, rekla je Penava.

Župan Stjepan Kožić rekao je da bi društvo bilo puno osjetljivije prema osobama kojima je potrebna pomoć kada bio bilo više udruga poput „Srca“.

„Svega ovoga ne bi bilo bez marljivih članova Udruge, prije svega roditelja, asistenata i volontera, koji su znali na koji način uspješno osmisliti i prijaviti ovaj projekt za bespovratna europska sredstva. Zagrebačka županija je dosad podržala niz vaših aktivnosti, a bit će uz vas i u budućem vremenu. Pomoći će realizaciju projekata koje ćete iznjedriti s ciljem podizanja kvalitete života vaših štićenika“, rekao je župan. 

Hrvoje Košćec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, rekao je da je ovaj projekt kruna suradnje Udruge „Srce“ i Grada, koji je osigurao zemljište za gradnju zgrade, i da veseli što Zelina ima ovakvu udrugu koja svojim aktivnostima podiže život zajednice na višu razinu. Povelju i temeljni kamen blagoslovio je bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

Udruga „Srce“, osnovana prije 16 godina, okuplja djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Pruža im psiho-socijalnu pomoć, individualnu radnu terapiju, logopedske usluge, rehabilitaciju, uslugu osobnog asistenta i pomoćnika u vrtiću, kao i poludnevni boravak u Kući podrške „Srčeko“.