Traminac obitelji Šimanović, ledena berba, šampion je županijskoga ocjenjivanja vina

Traminac, ledeno vino, berba 2016., odnjegovan u podrumu Vinarije Šimanović u Kostelu Pribićkome, šampion je ovogodišnjeg ocjenjivanja vina Zagrebačke županije, održanog u sklopu 53. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini. Ovo vino dobilo je i zlatnu diplomu kao najbolje ocijenjeno bijelo mirno vino s ostatkom neprovrela šećera Zagrebačke županije, ali i sjeverozapadne Hrvatske. Najbolje ocijenjeno bijelo mirno suho vino Zagrebačke županije i sjeverozapadne Hrvatske je zeleni silvanac OPG-a Crnić iz Marije Gorice, a najbolje ocijenjeno crno mirno vino Zagrebačke županije, ujedno i najbolje crno vino kontinentalne Hrvatske, frankovka, berba 2018., Vinarije Šimanović.

Izborna berba prosušenih bobica sauvignona iz podruma Josipa Rajakovića iz Krašića najbolje je ocijenjeno vino Zagrebačke županije iz posljednje godine berbe, a najbolje ocijenjeno pjenušavo vino je pjenušac "Rose Bella", berba 2019., Vinarije Kezele iz Šumećana. Pjenušac "Rose bella" ujedno je i najbolje pjenušavo vino kontinentalne Hrvatske. Vinarija Kezele za njega je primila i nagradu "Dragutin Stražimir" za najbolji vizualni identitet boce.

Nagradu "Ljerka Habuzin" za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte kraljevina dobila je "Kraljevina Zelina" OPG-a Stjepana Puheleka Pureka iz Gornjeg Psarjeva.

Šampion 53. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske je graševina Kutjevo, ledeno vino iz 2018. godine.

Željko Šimanović, iz Vinarije Šimanović, s ponosom je rekao da su iz podruma ove obitelji u zadnjih devet godina "izašla" čak tri županijska šampiona - 2013. graševina, ledeno vino (berba 2012.), 2015. izborna berba graševine (berba 2013.) i ove godine traminac, ledeno vino (berba 2016.). No ipak, najviše je ponosan na frankovku, najbolje ocijenjeno crno vino kontinentalne Hrvatske.

„Frankovka je tipična kontinentalna sorta, nažalost podcijenjena. Bilo bi dobro da joj se da više prostora“, komentirao je Šimanović, rekavši da njegova i obitelj njegova brata obrađuje 5,5 hektara vlastitih i 1,5 hektara vinograda u najmu. Proizvode graševinu, rajnski rizling, sauvignon, traminac, frankovku i crni pinot.

„Najviše vina plasiramo u Dalmaciju, u Zagrebu smo još uvijek premalo prisutni. Uglavnom, radi se o direktnoj prodaji u restorane“, rekao je Šimanović, dodavši da kontinuitet dobivenih nagrada govori da se radi o ozbiljnoj vinarskoj kući. Šampionsko priznanje Šimanoviću je uručio župan Stjepan Kožić, na izložbi ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH.

„Zadovoljan sam i sretan što u proizvodnji vina ima sve više mladih i školovanih ljudi. To znači da naše vinarije imaju nasljednike, da se razvijaju i dalje šire. Zagrebačka županija je uvijek imala sluha za vinare, uvijek im je bila u pomoći, i stručnoj i financijskoj, a bit će tako i ubuduće“, rekao je župan. Uz njega, nagrade najbolje ocijenjenim vinima kontinentalne Hrvatske, sjeverozapadne Hrvatske i Zagrebačke županije uručili su Goran Lipavić - ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvitku Ministarstva poljoprivrede, Ivana Alpeza - potpredsjednica stručnog ocjenjivačkog suda, Josip Kraljičković - pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije i Hrvoje Košćec - gradonačelnik Svetog Ivana Zeline.