Župan Kožić obišao najbolje hrvatske mlade poljoprivrednike

 

U izboru najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika/cu u 2021. godini stručni žiri i čitatelji Jutarnjeg lista odlučili su da su najbolji mladi poljoprivrednici s područja Zagrebačke županije. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić obišao je danas najboljeg mladog poljoprivrednika čiju je titulu prema glasovima stručnog žirija ponio Goran Vrabec iz Jakovlja koji ima brend „Volim ljuto“ i najboljeg mladog poljoprivrednika, prema izboru čitatelja, Ivana Palčića iz Vukovine koji se bavi ratarstvom.

Vrabec je svoj OPG pokrenuo 2013. godine, a danas kaže da se radi o ozbiljnom poslu te da zapošljava 10 osoba te uzgaja 40-tak sorti ljutih papričica.

Ivana pak ni invalidska kolica nisu spriječila da vozi traktor, proizvodi žitarice, u slobodno vrijeme vozi motor, a bio je i prvak Zagrebačke županije u oranju.

Uz čestitke koje je uputio mladim poljoprivrednicima, župan Kožić posebice je istaknuo kako je zadovoljan jer mladi ostaju na svojoj djedovini, te svojom inovativnošću, upornošću i znanjem dodatno oplemenjuju poljoprivrednu proizvodnju, a time pridonose održivom ruralnom razvoju.

„Zagrebačka županija prva je u državi po broju OPG-a, kao i po izdašnosti poljoprivrednih poticaja te druga po broju nositelja OPG-a mlađih od 40 godina“, podsjetio je Kožić te nadodao: „mladi poljoprivrednici, kao i oni malo stariji niz godina u Zagrebačkoj županiji imaju partnera! Konkretno, Zagrebačka županija projekte mladih poljoprivrednika sufinancira sa čak 70 posto, a na godišnjoj razini mogu ostvariti bespovratnu potporu u iznosu do 150.000 kuna“.

Inače, osim poljoprivrednike, Zagrebačka županija pomaže kroz potpore i poduzetnike, udruge civilnog društva, gradove i općine za što je u posljednje 4 godine isplaćeno preko 730 milijuna kuna, kazao je Kožić.