U Samoboru s radom započela nova pedijatrica, radiologija dobila novi RTG uređaj, a palijativni timovi tri nova vozila

Prvi u Hrvatskoj, Dom zdravlja Zagrebačke županije uspostavio Centar za kronične bolesti

Dom zdravlja Zagrebačke županije prva je ustanova primarne zdravstvene zaštite u RH koja je u jednoj od svojih ispostava, onoj u Samoboru, organizirala Centar za kronične bolesti. Zasad kao pilot projekt, Centar vode patronažne sestre.

„U njemu je kroničnim bolesnicima omogućeno kontinuirano praćenje njihova zdravstvenog stanja i obavljanje određenih dijagnostičkih postupaka, poput mjerenje krvnoga tlaka, spirometrije, EKG-a, mjerenja razine šećera i masnoća u krvi... Uspostavom ovoga Centra zdravstvenu zaštitu želimo dodatno približiti stanovnicima ruralnih područja, koji neće trebati dolaziti u Dom zdravlja nego ćemo mi, s mobilnom opremom, dolaziti k njima“, rekla je Irena Dany Holetić, voditeljica ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije u Samoboru. Bude li se ovaj pilot projekt pokazao uspješnim, centri za kronične bolesti planiraju se uspostaviti u svim ispostavama Doma zdravlja.

A opravdanim i uspješnim pokazao se rad mobilnih palijativnih timova. U sklopu županijskoga Doma zdravlja rade tri tima, u Samoboru, Velikoj Gorici i Ivanić-Gradu, koji su danas dobili nova vozila, ukupne vrijednosti 450.000 kuna. Ključeve vozila medicinskom osoblju uručio je župan Stjepan Kožić. Naglasio je ovom prigodom važnost ulaganja u kadrove, posebno u liječnike specijaliste.

„Statistika govori da Hrvatskoj ovoga časa nedostaje 2000 liječnika, što se odražava i na naš Dom zdravlja. Stoga Županija plaća specijalizaciju za 9 liječnika, a za još 16 specijalizacija se plaća europskim sredstvima. Dakle, imamo 25 liječnika na specijalizaciji, koja se ne može obaviti preko noći, no kada je oni završe imat ćemo kadar koji će podići kvalitetu liječenja stanovnika županije“, rekao je župan, izrazivši zadovoljstvo što je od ovoga mjeseca u ispostavi Doma zdravlja u Samoboru zaposlena još jedna pedijatrica.

„Ukupno je u Domu zdravlja Zagrebačke županije zaposleno 660 djelatnika, a u prostoru ove zdravstvene ustanove radi i 400 zakupaca“, rekao je Večeslav Bergman, ravnatelj Dom zdravlja.

U Samoboru je danas u rad pušten novi RTG uređaj, vrijedan gotovo milijun kuna. U proteklome vremenu energetski su obnovljene tri ispostave Doma zdravlja, a za tri su projekti gotovi i čeka se raspisivanje natječaja za bespovratna europska sredstva.

„Osim obnove, u narednome razdoblju planiramo dograditi ispostave u Samoboru i Velikoj Gorici, koje su građene u vrijeme kada je broj stanovnika u ovim gradovima bio upola manji“, rekao je Bergman.