Helena, Goran, Ivan i Josip su u finalu!

Podržite ih jednim klikom

Helena Vugec Fabek, Goran Vrabec, Ivan Palčić i Josip Mužinić mladi su poljoprivrednici s područja Zagrebačke županije koji su ušli u finale izbora za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika.

Nakon što je na natječaj pristiglo rekordnih 68 prijava mladih poljoprivrednika koji su svoje projekte, snove i planove o razvoju poljoprivrede željeli podijeliti s javnošću, u konkurenciji najboljih procjenom stručnog žirija ostao je 21 projekt, među kojima čak četiri s područja Zagrebačke županije.

Helena Vugec Fabek iz Donje Pušće kaže da je ona „dokaz da žena može baš sve“. Helena nastavlja obiteljsku tradiciju koja se bavi uzgojem stoke za tov, a lani je osmislila prvi bućomat na tržnici, pa prvi slatki namaz s bućom i delikatesne praline s bućinim sjemenkama. Heleninu priču pročitajte ovdje.

Goran Vrabec je iz Igrišća u Jakovlju, mladi je i inovativni proizvođača chili papričica, a potencijale njegova brenda Volim ljuto u međuvremenu je prepoznalo i tržište i ugostitelji, a dobitnik je i nekoliko nagrada na međunarodnim natjecanjima. Njegovu priču pročitajte ovdje.

Ivan Palčić iz Vukovine je nakon nesreće s 19 godina završio u kolicima, a to ga nije spriječilo da vozi traktor. Ratarska proizvodnja žitarica, izvlačenje drva iz šume i prodaja ogrjevnog drva ono je čime se Ivan bavi, dok u slobodno vrijeme, za svoj gušt, vozi motor. Ivan je bio i prvak Zagrebačke županije u oranju u kategoriji plugova premetača. Ivanovu priču pročitajte ovdje.

Josip Mužinića mladi je poljoprivrednik iz Križevčeca kod Svetog Ivana Zeline koji kaže da se u „sezoni ne pita koliko je sati. Radi se i spava“. OPG Mužinić bavi se proizvodnjom mlijeka i tovom junadi. Imaju oko 450 grla - 150 muznih krava, pomladak, bikove i teleće junice. Imanje se, s okolnim zemljištem, proteže na 250 hektara zemlje, a sve što njihove životinje jedu, Mužinići uzgoje sami. Josipovu priču pročitajte ovdje.

Na portalu Jutarnji.hr koji je medijski pokrovitelj Izbora čitatelji imaju priliku pogledati priče i video priloge i glasati za najbolje koji će redakcija Jutarnjeg lista posebno nagraditi. U međuvremenu bit će poznati i rezultati drugog kruga glasanja žirija, pa je planirano kako bi se svečana dodjela nagrada i proglašenje najboljih trebalo održati u petak, 21. svibnja.

Ovim putem pozivamo vas da podržite on line glasanjem naše mlade poljoprivrednike klikom na IZBOR NAJBOLJEG HRVATSKOG MLADOG POLJOPRIVREDNIKA/CU.

Glavni sponzor Zagrebačka banka troje prvoplasiranih nagradit će novčanom nagradom u ukupnom iznosu od 50.000 tisuća kuna, te osigurati financijsku edukaciju, kao i pomoć u ispunjavanju prijava za fondove EU. Sponzor natječaja Konzum osigurat će najuspješnijima plasman njihovih proizvoda na njihovim prodajnim mjestima. Ambasadorica projekta Sunčana Glavak osigurala je put u Bruxelles za svih 21 finalista na dodjelu nagrade za najboljeg mladog EU poljoprivrednika.

Inače, peti natječaj za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika/cu 2021. organizira Sunčana Glavak, hrvatska zastupnica u EP i ambasadorica projekta za Hrvatsku iz redova EPP, Ministarstvo poljoprivrede RH i medijski pokrovitelj Jutarnji list.

Zlatko Šimić, Zeljko Hajdinjak, Boris Kovacev i Bruno Konjević/Cropix