Na prostoru Zagrebačke županije ugovoreno europskih projekata u vrijednosti 4 milijarde kuna

Ministrica Tramišak u Velikoj Gorici uručila ugovore vrijedne 47 milijuna kuna

Europskim novcem gradit će se poduzetnički inkubator u Velikoj Gorici, kao i biciklističke staze na području općina Pušća, Marija Gorica i Brdovec. Ugovore o dodjeli europskoga novca, kroz mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), uručila je danas predstavnicima Velike Gorice, Pušće, Marije Gorice i Brdovca ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak. Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora je 38,1 milijun kuna, a ukupna vrijednost projekata 47 milijuna kuna. Bespovratan europski novac dodijeljen je kroz dva različita natječaja ITU mehanizma.

Ministrica Tramišak kazala je kako će projekt Poduzetničkog inkubatora zasigurno značajno doprinijeti budućem razvoju poduzetništva na području Velike Gorice. „Poduzetnički inkubator kao poduzetnička potporna institucija sa sobom nosi budućnost i razvoj novih, malih inovativnih poduzetnika, posebno onih u razvoju ICT industrije koristeći nove moderne tehnologije“, rekla je ministrica Tramišak te se osvrnula i na dodatna tri potpisana ugovora s okolnim općinama vezana uz razvoj nove biciklističke infrastrukture.

„Ta tri vrijedna ugovora nose sa sobom više od 17 kilometara nove biciklističke infrastrukture“, izjavila je ministrica Tramišak.

„Ravnomjeran regionalni razvoj nešto je što često ističem u svojim govorima. Upravo europskim sredstvima koristimo priliku za implementaciju i razvoj različitih projekata koji će doprinijeti ravnomjernom razvoju“, zaključila je ministrica Tramišak.

Uručenju ugovora prisustvovao je i župan Stjepan Kožić. Posebno je naglasio da je na prostoru Zagrebačke županije, u programskome razdoblju 2014.-2020., ugovoreno europskih projekata u iznosu preko 4 milijarde kuna, od čega oko 3 milijarde kuna u vodno-komunalnom sektoru.

„Ovdje svakako želim istaknuti gradnju vodoopskrbnoga sustava u istočnome dijelu županije. Radovi su u visokoj fazi realizacije i bit će završeni do 2023. godine“, rekao je župan.

Istaknuo je i projekt Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu, vrijedan 100 milijuna kuna, rekavši da on predstavlja budućnost u razvoju inovacija. Rekao je i da je Zagrebačka županija među najrazvijenijim županijama u RH, što joj omogućuje da ovih dana na adrese gradova i općina šalje ugovore o bespovratnim potporama ukupne vrijednosti 22,3 milijuna kuna. Ugovori se odnose na potpore Županije u gospodarstvu, poljoprivredi, prometu, infrastrukturi...

Na dobivenim sredstvima zahvalili su obnašatelj dužnosti gradonačelnika Velike Gorice Krešimir Ačkar, načelnice Pušće Anđela Cirkveni i Marije Gorice Marica Jančić i zamjenik načelnika Općine Brdovec Stjepko Rukelj.

„Ministarstvo je pokazalo da kvalitetni projekti dolaze do izražaja“, rekao je Ačkar, dodavši da će u velikogoričkom poduzetničkom inkubatoru biti mjesta za 30 malih poduzetnika, koji će u njemu razvijati svoje poslovanje. Vrijednost projekta "VG poduzetnički inkubator" je 26,2 milijuna kuna, a bespovratna EU potpora iznosi 21,2 milijuna.  

Za gradnju biciklističke staze uz potok Lužnicu, Općina Pušća je dobila 7,23 milijuna kuna (ukupna vrijednost projekta je 8,5 milijuna), Općina Marija Gorica je za gradnju biciklističke staze na svome području dobila 2,02 milijuna kuna (ukupna vrijednost projekta je 2,38 milijuna), a Općina Brdovec za gradnju biciklističke staze "Rail Ride", uz željezničku prugu, dobila je iz europskih strukturnih i investicijskih fondova bespovratnih 7,67 milijuna kuna (ukupna vrijednost projekta je 9,85 milijuna).