Uz kvalitetnu infrastrukturu mladi ostaju u ruralnim sredinama

U naselju Dropčevec, u općini Rakovec, gradi se niskoenergetski društveni dom, zajedno s parkiralištem. Uskoro u ovome naselju počinje i gradnja dječjega igrališta. Gradilište doma obišao je danas župan Stjepan Kožić.

U gradnju doma zajedno s parkiralištem ulaže se 1,36 milijuna kuna, a u dječje igralište nešto više od 123.000 kuna. Zagrebačka županija je osigurala 38% potrebnih sredstava. Ostalo su sredstva Općine te u manjoj mjeri Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

„Županija je uvijek pomagala manje razvijene sredine, a to je u konačnici i naša zakonska obveza“, rekao je župan, naglasivši da je općina Rakovec ogledan primjer kako se uz mali proračun, ali kvalitetnim upravljanjem može puno učiniti.

„Neka svatko tko kaže da treba ukinuti male općine dođe u Rakovec i neka pita ljude koji ovdje žive što se za njih sve čini“, rekao je župan.

Načelnica Rakovca Brankica Benc rekla je da je osnovni cilj gradnje društvenoga doma potaknuti mlade da s obitelji ostanu živjeti na selu.

„Ovo je višenamjenski objekt kojim želimo stvoriti prijateljsko okruženje za sve stanovnike, posebno djecu. U drugoj fazi njegove gradnje u potkrovlju planiramo urediti muzej, ali i dva smještajna kapaciteta kako bi objekt bio samoodrživ“, rekla je načelnica Benc. Zahvalila je Županiji, posebno županu što ima osjećaj za male sredine i ravnomjeran razvoj.

Župan je govorio i najvećoj vodnokomunalnoj investiciji na području Županije - 883,8 milijuna kuna vrijednom Regionalnom vodoopskrbnom sustavu "Zagreb-istok". Radovi obuhvaćaju i gradnju nove vodovodne mreže na području Rakovca u duljini od oko 11 kilometara. Naglasio je da su za kućanstva priključci na vodovodnu mrežu besplatni.

„Gradnjom vodoopskrbnog sustava otvara se dodatna mogućnost za kvalitetniji život“, rekao je župan, koji je nakon Dropčevca obišao i središte Rakovca gdje se gradi nogostup. U prvoj fazi 200 metara. Županija radove sufinancira s 480.000 kuna. U drugoj fazi izgradit će se još 1000 metara nogostupa, u smjeru Vrbovca.

„I dalje ćemo pomagati komunalne akcije u ruralnim sredinama, jer u njima želimo zadržati ljude. Čestitam onima koji čuvaju i koji se ne daju sa svojih ognjišta“, rekao je župan.