Učinjen prvi korak prema Razvojnom sporazumu

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić potpisali su, u prostorima karlovačkog slatkovodnog akvarija Aquatike, Pismo namjere o sklapanju Razvojnog sporazuma čime su stečeni uvjeti na njegovu daljnju realizaciju. Potpisivanju je prethodio radni sastanak kojem je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak te čelnici Razvojnih agencija iz svih triju županija: Krunoslav Kralj, Mario Čelan i Stipo Velić.

Pismom namjere učinjen je prvi korak prema Razvojnom sporazumu, a ono što predstoji je usuglašavanje triju županija oko područja suradnje, strateških ciljeva i 10-ak strateških projekata kojima će potom biti omogućeno financiranje iz europskih i nacionalnih izvora. Uvjet je da svaki strateški projekt vrijedi najmanje 50 milijuna eura te da svaki od njih mora doprinijeti razvoju županija.

U ime domaćina županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin naglasila je: „O nama samima ovisi kako ćemo pozicionirati razvoj naših županija, kako ćemo odabrati područja suradnje, projekte i potencijalne izvore financiranja te pomoću europskog novca doprinijeti ostvarenju ciljeva postavljenima u Nacionalnoj razvojnoj strategiji 2030. Na tom putu, od iznimne važnosti je potpora Vlade RH i resornih ministarstava.“

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je kako se nada da će se tri županije u što kraćem roku potpisati Razvojni sporazum, na dobrobit svih stanovnika. „Ovaj potres nas je još više zbližio, moramo razmišljati kako što prije sanirati štete, ali i omogućiti što bolju kvalitetu života“, istaknuo je župan Kožić dodavši da je jedan od prioritetnih projekata širokopojasni internet bez kojeg ćemo teško usvajati nove digitalne tehnologije i loviti korak s onima koji to već imaju.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić ukazao je na niz sličnosti između triju županija koje su i direktno povezane u obrani od poplava. Smatra da se može pripremiti mnogo projekata na području prometne infrastrukture, ali i vjerskog, zdravstvenog i kongresnog turizma.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved dao je punu potporu naporima da se potpiše Razvojni sporazum između triju županija jer to omogućava ravnomjerni regionalni razvoj, ali i znači širu potporu Vlade i resornih ministarstava pojedinim projektima.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak pojasnila je proceduru oko potpisivanja Razvojnog sporazuma, koji je, kako je rekla, alat za ostvarivanje strateškog razvoja. Prvi je korak potpisivanje Pisma namjere, a potom će, u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, trebati odabrati 10-ak strateških projekata.

 

Fotografije: Karlovačka županija