Županijski zavod za prostorno uređenje kao primjer dobre prakse

Delegacija Vlade Republike Crne Gore predvođena ministrom ekologije, prostornoga planiranja i urbanizma Ratkom Mitrovićem sastala se danas sa županom Stjepanom Kožićem i predsjednikom Skupštine Zagrebačke županije Matom Čičkom. Zagrebačka županija je odabrana kao primjer dobre prakse funkcioniranja Zavoda za prostorno uređenje pa je uvodno goste iz Crne Gore s procedurom izrade prostorno-planske dokumentacije upoznala ravnateljica Zavoda Željka Kučinić.

Crna Gora tek planira oformiti državni Zavod za prostorno planiranje i urbanizam pa će u tom procesu svaka pomoć i iskustva hrvatskih kolega dobro doći.

„U Hrvatsku smo došli kako bi uspostavili suradnju s vašom Vladom, prije svega u segmentu ekologije, a onda i segmentu prostornoga planiranja i urbanizma. Jako nam je važno da uspostavimo suradnju na pitanju ekologije jer Crna Gora u ovom trenutku, u sklopu pristupnih pregovora s EU, vodi pregovore baš o poglavlju ekologije. Hrvatska iskustva će nam biti dragocjena i stoga želimo razgovarati kako planirati našu buduću suradnju“, rekao je ministar Mitrović, dodavši da bi se u izradu Plana prostornoga uređenja Crne Gore mogli uključiti i hrvatski stručnjaci iz područja prostornog planiranja i urbanizma.

Župan Kožić je rekao da ga raduje što je Zavod za prostorno uređenje Zagrebačke županije prepoznat kao institucija koja kvalitetno radi svoj posao.

„Naš zavod ima uistinu vrlo bogato iskustvo u izradi prostornih planova i praćenju njihove provedbe, digitalizaciji cijelog sustava te obavljanju čitavog niza stručno analitički poslova“, rekao je župan Kožić, naglasivši kako će se to znanje rado dijeliti s kolegama iz Crne Gore.