Priručnik o ekološkoj proizvodnji i uzgoju ljekovitog bilja

Osim u društvu, dobrosusjedski odnosi važni su i u vrtu. Tako je na primjer u blizini gredica mrkve svakako dobro imati vlasac, a s druge strane pripaziti da rajčicama prvi susjed ne bude ružmarin. Ovo je samo jedan od niza zanimljivih i korisnih savjeta koji se mogu naći u priručniku „Uvođenje i razvoj ekološke proizvodnje ljekovitog i začinskog bilja“ koji je namijenjen prvenstveno učenicima, ali i svim zainteresiranima za vrtlarenje i ekološki uzgoj.

Prvi dio priručnika posvećen je teoriji pa su tako objašnjeni osnovni pojmovi vezani uz ekološka načela poljoprivrede, utjecaj klimatskih i tehnoloških čimbenika na kvalitetu bilja, kao i osnovni postupci dorade i prerade aromatičnog i ljekovitog bilja. Drugi dio priručnika praktičnog je karaktera gdje se kroz model ekološkog vrta prikazuju praktični primjeri, način organizacije vrta, postupanje s biljkama i sl.

Priručnik je dio istoimenog projekta koji se provodi u školskim eko vrtovima u 17 osnovnih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija. Cilj je potaknuti učenike da u školskim eko vrtovima stječu praktična znanja, razviju nove vještine, kao i svijest o važnosti ekološke proizvodnje te održivoga gospodarskog razvoja.

Svaka škola uključena u projekt od Zagrebačke županije dobiva 5000 kuna namijenjenih za nabavu alata i opreme ili izradu idejnog projekta krajobraznog uređenja. Inače ogledni primjer vrta zasađen je u OŠ Rugvica.

Za početak radova u vrtu treba pričekati proljeće, a do tad svakako vrijedi pročitati priručnik koji je dostupan klikom na „Uvođenje i razvoj ekološke proizvodnje ljekovitog i začinskog bilja“.