Vincekovo

Sveti Vincek pokaži svetu kak bu vu novom letu

Blagdan je sv. Vinka, jednog od najvećih zaštitnika vinara i vinograda. Popularno „Vincekovo“ ove se godine zbog pandemije neće obilježiti tradicionalnim proslavama u vinogradima.

No, zasigurno će mnogi vinari obići svoje vinograde i u najužem krugu zaliti koji trs vinom, darivati ga domaćom kobasicom ili špekom, odrezati prve rozgve s reznika te ih ponijeti kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, na toplom, propupale i pokazale kakav bi mogao biti ovogodišnji urod grožđa.

„Iz godine u godinu sve više naših vinara hobista postaje vinarima profesionalcima koji od svojih vina i podruma stvaraju kvalitetan gospodarski i turistički proizvod. Na tom putu svesrdno im pomaže Zagrebačka županija putem potpora za nabavu opreme, proizvodnju i čuvanje vina te njegovo stavljanje na tržište. Novi natječaj za tu namjenu je u pripremi i naši vinari, kao i svi poljoprivrednici i ove godine mogu računati na potpore Zagrebačke županije kako bi unaprijedili proizvodnju i uzgoj kojima se bave“, poručio je vinarima župan Stjepan Kožić.

Svim vinogradarima želimo uspješnu vinogradarsku godinu i dobre vremenske prilike!