Posljedice potresa diljem Zagrebačke županije, pomoć poslana u Petrinju i Sisak

Veliki potres koji je u utorak pogodio područje Siska, Petrinje i Gline, gdje je nažalost odnio ljudske živote i nanio velike materijalne štete, značajno se osjetio i na području cijele Zagrebačke županije. Prema podacima kojima u ovom trenutku raspolažemo ozlijeđene su dvije osobe u Kravarskom i nanesena je materijalna šteta, najviše na širem velikogoričkom području te okolnim općinama. Općinu Kravarsko zajednički su obišli predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i  župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

„Pomoći ćemo, kao što pomažemo uvijek, velike su štete. Puno je malih kuća, sela cijelih oštećeno, a nažalost i ljudi preminulo. Izražavam sućut njihovim obiteljima. To su velike ljudske žrtve. Trebat će puno procjene i popravljanja štete“, rekao je Plenković.

U Kravarskom je najviše oštećena crkva na kojoj se srušio toranj.

„Najvažnije je da su sačuvani životi. Žurne službe su na terenu, postavljaju se šatori, nekoliko obiteljskih kuća je neuporabljivo, a za ljude se osigurava smještaj. Nitko ne smije provesti noć vani i na kiši. Ovo je zaista teška situacija, ali moramo ostati pribrani. Tu smo jedni za druge, kao i za Sisak, Petrinju i Glinu gdje smo poslali pomoć“, rekao je Kožić izrazivši sućut obiteljima preminulih u susjednoj županiji.

Županijski vatrogasci diljem županije imali su preko stotinu intervencija, a uglavnom se radilo o uklanjaju dimnjaka te intervencijama na krovovima. S područja Zagrebačke županije na stradalo područje u Sisak, Petrinju i Glinu upućeno je 27 vatrogasaca sa 7 vozila i opremom. Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije na stradalo područje uputio je 10 timova hitne medicinske pomoći koji iz sisačke bolnice, koja je stradala u potresu, pacijente prevoze u zagrebačke bolnice. Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije u Pokupskom je postavilo šator te dopremilo deke i grijalice, a timovi su, također otišli u Petrinju i Sisak kako bi pomogli na terenu.