Počelo cijepljenje protiv bolesti COVID 19

Štićenici obiteljskoga doma Jure Barišića u Kraljevom Vrhu (općina Jakovlje), zajedno sa zaposlenicima ovoga doma, prvi su u Zagrebačkoj županiji primili cjepivo protiv bolesti COVID 19. Cijepio ih je danas prijepodne liječnik obiteljske medicine Ivica Crnica.

„Mogu samo izraziti zadovoljstvo što su svi štićenici doma izrazili želju cijepiti se“, komentirao je liječnik Crnica. Ukupno je u ovome domu cijepljeno 30 osoba.

Prvih 675 doza cjepiva isporučeno je danas Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Primopredaja je obavljena ispred prostorija Zavoda u Zaprešiću.

„Ovo je važan trenutak za sve nas, za cijelu Hrvatsku. Iscrpili smo sve konzervativne metode borbe s koronavirusom i dolazak cjepiva je sjajna vijest. Vjerujem da ćemo njime koronu staviti 'pod kontrolu', da će zdravstveni sustav prodisati, da će lakše disati i stanovništvo kojemu je korona značajno promijenila živote“, rekao je Leo Šunjić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Od prvih 675 doza cjepiva, 640 doza raspodijelit će se u domove za stare i nemoćne, a 35 doza je namijenjeno djelatnicima hitne medicinske pomoći.

„Narednih tjedana očekujemo nove doze i tjednu dinamiku njihove isporuke“, rekao je Šunjić.

Kako bi se Zavodu omogućilo i skladištenje cjepiva, Zagrebačka županija je ovoj zdravstvenoj ustanovi donirala hladnjake s temperaturom do minus 80 stupnjeva Celzija.

„Posjedujemo tri hladnjaka, kapaciteta 300, 200 i 150 litara. Ponudili smo naše skladišne kapacitete Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i dobili smo odgovor da bi se oni, osim za potrebe Zagrebačke županije, mogli koristi i za potrebe Krapinsko-zagorske županije i zapadnoga dijela grada Zagreba“, ispričao je Šunjić.

Današnjoj primopredaji prvih doza cjepiva za potrebe Zagrebačke županije prisustvovali su načelnik županijskoga Stožera civilne zaštite Nenad Babić, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Zagreb Damir Pilčik. Babić je rekao da se ovaj trenutak dugo čekao i pozvao građane da se cijepe.

„Dugo već provodimo mjere sprječavanja širenja koronavirusa, ali tek ovim činom, početkom cijepljenja očekujemo prave rezultate“, rekao je Babić, dok je Turk poručio da je početak cijepljenja iskorak u borbi protiv korone, no da bitka protiv ove bolesti nije gotova.

„Ona i dalje podrazumijeva maksimalan oprez i ponašanje prema epidemiološkim mjerama. S koronom ćemo živjeti i u 2021., samo o nama ovisi kako i na koji način ćemo, uz cjepivo, sačuvati zdravlje. Naše ponašanje i poštivanje epidemioloških preporuka preduvjeti su očuvanja našega zdravlja“, rekao je Turk.