Najuzornijoj seoskoj ženi i pratiljama titula i za ovu godinu!

15. listopada svake se godine diljem svijeta obilježava kako Dan seoske žene, a tim se povodom od 2000. godine održava i izbor za Najuzorniju seosku ženu koji je inicirala upravo Zagrebačka županija.

S obzirom na epidemiološku situaciju ovogodišnji 21. Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu koji se trebao održati u Pitomači je otkazan, a titula najuzornijoj i njenim pratiljama produžena je na još jednu godinu prošlogodišnjim pobjednicama, rečeno je na konferenciji za medije koju je organizirala udruga „Uzorne hrvatske seoske žene“.

Tako Svetlana Bastalić iz Virovitičko-podravske županije ostaje Najuzornija hrvatska seoska žena, Snježana Dianežević iz Zagrebačke županije prva pratilja, a Marijana Podrug iz Šibensko-kninske županije ostaje druga pratilja.

Nazočnima se obratio i začetnik ove ideje Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

„U različitim razgovorima i nastojanjima političara da naglase važnost seoske žene i njezinu ulogu u proizvodnji hrane i važnosti za razvoj sela i seoskog područja, odlučili su da se Svjetski dan seoskih žena obilježava 15. listopada svake godine, odnosno dan prije obilježavanja Svjetskog dana hrane. To samo po sebi govori koliko su žene važne kako za proizvodnju hrane, tako i za očuvanje ruralnog prostora. Mi smo to u Županiji prepoznali prije 20 godina i pokrenuli taj projekt, kojemu je cilj oduvijek bio, a i bit će, afirmirati hrvatsku seosku ženu, promicati njezine vrijednosti i važnosti, kvalitetu života na hrvatskom selu te sačuvati i promicati vrijednosti obitelji“, rekao je Kraljičković.

foto: www.icv.hr