Glasajte za žumberačku lipu!

Među osam kandidata za Hrvatsko stablo 2020. godine našlo se i jedno s područja Zagrebačke županije. Radi se o prelijepoj lipi smještenoj više od 400 godina u samom srcu Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Impozantno stablo, znano i kao uskočka lipa, uspješno je odoljelo svim nedaćama vremena te je i dan danas predmet divljenja okolnih stanovnika i zaljubljenika u prirodne ljepote Žumberka željnih mira i distance od grada.

Natječaj je otvoren do 31. listopada ove godine, a našu žumberačku lipu možete podržati klikom OVDJE.

Hrvatsko stablo 2020. godine bit će proglašeno 6. studenoga 2020. godine, a pobjednik će biti automatski kandidiran na finale natjecanja Europsko stablo 2021. godine, zajedno s pobjednicima drugih nacionalnih natjecanja u zemljama EU.

Inače, cilj ovog natječaja je promocijom priča o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice promovirati bioraznolikost i prirodna bogatstva Republike Hrvatske diljem Europske unije sa svrhom podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite i očuvanja prirode, kao i važnosti prirodnih vrijednosti i bioraznolikost te usluga ekosustava za život čovjeka i opstanak čovječanstva. Poseban naglasak daje se na važnosti očuvanja šumskih ekosustava, ali i pojedinačnih stabala, koja su iznimno važna za život čovjeka, posebice kao tvornice hrane i kisika.

Natjecanjem se nastoji privući stanovništvo i potaknuti  lokalne zajednice da se aktivno uključe u zaštitu i očuvanje vrijedne i jedinstvene prirodne baštine Republike Hrvatske.