Župan u obilasku novouređenog prostora RTG dijagnostike u Vrbovcu

Župan Stjepan Kožić obišao je novouređeni prostor RTG dijagnostike u ispostavi Doma zdravlja Zagrebačke županije u Vrbovcu.

Uz već ranije nabavljeni mamomat i ortopan, radiologija u Vrbovcu od sada ima i novi RTG uređaj, vrijedan gotovo 600.000 kuna, a dodatnih 156.000 kuna utrošilo se na uređenje prostora.

- Nakon što smo lani zgradu Doma zdravlja energetski obnovili s 3,1 milijuna kuna, i time značajno smanjili potrošnju energenata i količinu stakleničkih plinova, sada smo uredili i radiologiju. Kažu da je time RTG dijagnostika na izuzetno visokom nivou i da u dogledno vrijeme u taj segment zdravstvene zaštite u Vrbovcu nećemo morati ulagati - rekao je župan. Dodao je da će Županija i nadalje sredstvima proračuna pomagati zdravstveni sustav, te rekao da se u ispostavu Doma zdravlja u Vrbovcu ove godine ukupno planira uložiti 1,6 milijuna kuna. Još jednom je zahvalio zdravstvenim djelatnicima na njihovu angažmanu u vrijeme korona krize.

Većeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja, rekao je da ispostava u Vrbovcu sada ima opremu na kojoj bi mogle pozavidjeti i neke veće sredine.

- Nama u Hrvatskoj problem neće biti infrastruktura, naći ćemo sredstva za kupnju opreme. Nama će problem biti kadrovi. Dom zdravlja Zagrebačke županije već sada u dvije ispostave nema radiologa - rekao je Bergman zahvalivši Županiji što je, ne čekajući rješenja Ministarstva zdravstva, osigurala u proračunu sredstva za specijalizacije - tri iz pedijatrije, tri iz ginekologije, dvije iz radiologije i jednu iz fizikalne medicine.

- Dom zdravlja će uputiti dopis gradonačelnicima i načelnicima da i oni pokušaju u okviru svojih proračuna pronaći sredstva za plaćanje specijalizacije za one zdravstvene struke koje su na njihovu području deficitarne. Godišnje specijalizant košta oko 170.000 kuna - rekao je Bergman.

U obilasku novouređene RTG dijagnostike bio je i zamjenik gradonačelnika Vrbovca Robert Đuranec. Zahvalio je Županiji što, rekao je, brine o građanima Vrbovca.

Inače, u tijeku je i 13,7 milijuna kuna vrijedna energetska obnova Srednje škole u Vrbovcu na kojoj se završetak radova planira do početna školske godine.