Župan u obilasku škole u Strmcu nakon požara

U noći sa subote ne nedjelju - 18. na 19. srpnja, došlo je do požara u Područnoj školi Strmec, a prema trenutnim neslužbenim informacijama požar je podmetnut. Školu je danas, zajedno s gradonačelnikom Svete Nedelje Dariom Zurovcem, obišao župan Stjepan Kožić.

- Žalostan sam što je požar podmetnut! Strahovito me to iznenadilo. Prve informacije su bile da se radi o neznatnoj šteti, no uviđaj je pokazao da je šteta značajna. Već smo obavili razgovore što učiniti da djeca normalno krenu u školu u novoj školskoj godini, a od projektanta očekujemo da se utvrdi točan obim štete - rekao je župan poručivši da će se za djecu osigurati svi potrebni uvjeti za nastavu.

Osvrnuo se i na gradnju nove škole.

- S Gradom Sveta Nedelja imamo načelni sporazum o gradnji nove škole, procijenjene vrijednosti 30 milijuna kuna. Pola sredstava osigurao bi Grad, a pola Županija. Ovaj iznos planirali smo na osnovu procjene Grada Svete Nedelje.

Mi smo svoj dio, kroz proračun za ovu i projekciju proračuna za idući godinu i osigurali, no onda smo nedavno dobili informaciju da je ukupna vrijednost gradnje škole porasla i to znatno. Moramo sjesti i o tome ozbiljno razgovarati. Ako je vrijednost onakva kakva je utvrđena sporazumom mi smo sutra spremni krenuti u gradnju škole - rekao je župan.

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec objasnio je da je do povećanja predviđenog iznosa za gradnju škole u Strmcu došlo zbog europske direktive da svi javni objekti koji se grade moraju biti niskoenergetski.

- To znači da se, uz ostalo, mora mijenjati i tip ovojnice, a što uvelike poskupljuje gradnju. Predložit ću da se rebalansom proračuna Grada sredstva za gradnju škole povećaju. Sa Županijom i osobno županom uvijek smo imali konstruktivnu suradnju, vjerujem da će tako biti i sada - rekao je Zurovec.

Područnu školu u Strmcu, u 9 razrednih odjela, pohađa 230 učenika.

- Dogovaramo rezervne pozicije za početak nastave u rujnu. Jedna od njih je i društveni dom u Strmcu, koji se vrlo brzo može prilagoditi za odvijanje nastave, no razmišljamo i o drugim varijantama. Požarom su uništene dvije učionice u desnom krilu škole, kao i informatička učionica. Nagorjelo je krovište, izgorjeli su prozori, uništen je strop, velika je šteta na parketima i zidovima... Lijevo krilo škole nije oštećeno, pa se u njemu nastava može odvijati. Sreća je što je dvoje prolaznika uočilo požar, pa su vatrogasci vrlo brzo reagirali - rekla je Anica Magdalenić, ravnateljica OŠ Sveta Nedelja, čiji je sastavni dio i PŠ Strmec.