Zavodu za hitnu medicinu donirana dva transportna respiratora

Zaposlenici Županijskih cesta Zagrebačke županije, odrekavši se uskrsnice, izdvojili su 220.000 kuna za nabavu dvaju prijenosnih uređaja za mehaničku ventilaciju, odnosno respiratora, namijenjenih županijskom Zavodu za hitnu medicinu. Ravnatelju Zavoda Davorinu Gajniku respiratore je danas, ispred sjedišta Zavoda u Velikoj Gorici, uručio ravnatelj Županijskih cesta Jurica Krleža.

„Ova naša gesta koja, vjerujem, Zavodu puno znači, dio je zahvalnosti za sve ono što Županija i osobno župan čine za naše trgovačko društvo. Poslujemo s dobiti, a dobit investiramo u dugotrajnu imovinu“, rekao je Krleža. Trgovačko društvo Županijske ceste Zagrebačke županije u stopostotnom je vlasništvu Županije.

Ravnatelj Zavoda Davorin Gajnik, zahvalivši na donaciji, rekao je da je uređaj za mehaničku ventilaciju sastavni dio opreme vozila hitne pomoći i namijenjen je osobama koje ne mogu samostalno disati.

„Ovi uređaji služe da pacijenti do bolnice stignu u stanju da se, po potrebi, mogu reanimirati i preživjeti“, rekao je Gajnik.

U ime Županije primopredaji donacije prisustvovala je pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i branitelje Ksenija Čuljak.

„Ovo je vrlo vrijedna donacija koja će doprinijeti boljem zbrinjavanju pacijenata od samoga mjesta događaja do krajnjega odredišta, dakle bolnice. Zavod već ima 15 ovakvih uređaja namijenjenih pacijentima s respiratornim problemima, odnosno onima kojima je potrebna umjetna ventilacija pluća“, rekla je pročelnica, zahvalivši djelatnicima Zavoda na njihovu trudu i velikom zalaganju u zbrinjavanju pacijenata, posebno u trenutnoj situaciji s korona virusom.

Donirani uređaji predviđeni su za rad u vanjskim uvjetima predhospitalne hitne pomoći. Mogu raditi koristeći kisik, a mogu koristiti i ambijentalni zrak iz okolnoga prostora. Imaju priključak za filtere te se mogu koristiti i u uvjetima kontaminiranoga prostora. Uz mogućnost priključka na struju, rade i na baterije, trajanja do deset sati.