Počela manifestacija Dani zagrebačkih jagoda

Na pedesetak lokacija u gradu Zagrebu i u gradovima Zagrebačke županije počela je prodaja domaćih, svježe ubranih jagoda. Ovo sezonsko voće, kroz manifestaciju Dani zagrebačkih jagoda, prodaju članovi Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije "Jagodni prsten" i Udruge uzgajatelja jagoda grada Zagreba. U ime Zagrebačke županije današnjem otvorenju manifestacije, na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, prisustvovao je pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković.

„Gotovo trećina hrvatskih jagoda proizvede se na području Zagreba i Zagrebačke županije. U Županiji je šezdesetak proizvođača, od čega je njih 20 u Udruzi "Jagodni prsten". Maksimalno im pomažemo, za njih smo osigurali bespovratne potpore za podizanje nasada, za navodnjavanje, za uređenje prostora za preradu, zatim prodajnih prostora, za izradu web stranice, a pomažemo i rad same Udruge“, ispričao je Kraljičković.

Cijena mjerice jagoda (500 grama) je 15 kuna i nije se mijenjala u odnosu na lani.

„Iako imamo dodatne troškove, jer štandovi su obloženi folijom, jagode su pakirane u dodatne vrećice, a našim prodavačima smo osigurali svu potrebnu zaštitnu opremu... nismo podizali cijenu. Želimo da potrošači uživaju u domaćoj jagodi, jutros ubranoj!“, naglasio je Ivica Bulf iz Obedišća (općina Križ), koji jagode uzgaja dvadesetak godina. Ima 40.000 sadnica, sve u plasteničkom uzgoju.

Otvorenju manifestacije Dani zagrebačkih jagoda prisustvovao je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.