2 milijuna kuna za 12 projekata gradova i općina

Od ukupno 7,45 milijuna kuna osiguranih u ovoj godini za projekte gradova i općina koji će se financirati iz ESI fondova i programa Europske unije, Zagrebačka županija već će ovog tjedna na adrese gradova i općina poslati ugovore o dodjeli bespovratnih potpora za 12 projekata vrijednih 1,94 milijuna kuna.

Bespovratne potpore za sufinanciranje provedbe projekata financiranih iz ESI fondova i programa EU ukupne vrijednosti 1,54 milijuna kuna dodijelit će se gradovima Dugo Selo, Samobor i Velika Gorica, općinama Bedenica, Dubrava i Rugvica te trgovačkom društvu Vode Jastrebarsko. Riječ je o projektima kojima će se sufinancirati izgradnja reciklažnih dvorišta, energetske obnove i rekonstrukcije, sustav vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda i dr.

Također, bespovratne potpore u vrijednosti 400.000 kuna dodijelit će se općinama Dubrava, Gradec, Klinča Sela, Kloštar Ivanić i Pokupsko za postavljanje hot spot točki odnosno Wi-Fi mreže na trgovima, igralištima, parkovima, šetalištima, društvenim domovima i ostalim otvorenim površinama.

 „Bez obzira na trenutnu situaciju izazvanu pandemijom COVID-19 od iznimne važnosti nastaviti s provedbom infrastrukturnih projekata na području Zagrebačke županije, ponajviše onih koji se sufinanciraju sredstvima Europske Unije. Osigurali smo uvjete kako bi se svi europski projekti Zagrebačke županije provodili bez poteškoća i uvjeren sam kako ćemo donesenim odlukama doprinijeti i nesmetanoj provedbi i završetku provedbe projekata općina i gradova na našem području. Imajući u vidu izniman interes i broj prijava koje kontinuirano pristižu na naše javne pozive siguran sam da s donošenjem novih odluka nećemo dugo čekati.“ izjavio je župan Stjepan Kožić.

Inače, općine i gradovi te pravne osobe kojima je osnivač ili jedan od osnivača Zagrebačka županija ili jedinica lokalne samouprave s njezina područja, elektroničkom prijavom ove godine mogu ostvariti bespovratne potpore ukupne vrijednosti 7,45 milijuna kuna i to za izradu projektne dokumentacije za projekte koji će financirati iz ESI fondova, programa EU i ostalih izvora, za sufinanciranje tehničke pomoći za prijavu projekata na EU natječaje u 2020. godini, bespovratne potpore za postavljanje hot spot točki ali i za sufinanciranje izrade Strategija i provedbe projekata razvoja pametnih gradova na području Zagrebačke županije. Novost ove godine je mjera putem koje se sufinancira (re)certifikacija općina i gradova s povoljnim poslovnim okruženjem.

Detalji o svim objavljenim javnim pozivima Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije kao i do sada donesenim odlukama mogu se pronaći ovdje.