6,5 milijuna kn za poljoprivredu, nakon Rebalansa dodatnih 1,5 milijuna kn

Za gospodarstvo se Rebalansom planira više od 12 milijuna kuna

Zagrebačka županija poziva poljoprivrednike sa svog područja da se jave na 6,5 milijuna kuna vrijedan javni poziv te ostvare bespovratne potpore u maksimalnom iznosu do 150.000 kuna. Javni poziv je otvoren do 15. studenog 2020.

„Snaga poljoprivrede Zagrebačke županije ogleda se u više od 14.000 registriranih poljoprivrednih gospodarstava po čemu naša županija drži vodeću poziciju u Republici Hrvatskoj. Vodeću poziciju držimo i prema ulaganjima u poljoprivredu koja u zadnjih 15 godina prelaze brojku od 100 milijuna kuna“ - izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. „Evidentno je da će prihodovna strana Proračuna Zagrebačke županije biti manja, ali naša je dužnost stati iza naših poljoprivrednika i gospodarstvenika koji su pogođeni krizom uzrokovanom koronavirusom. Poljoprivrednici se već mogu javljati na ovaj natječaj, a nakon donošenja rebalansa Proračuna koji je u pripremi, planiramo osigurati još dodatnih 1,5 milijuna kuna, dakle, ukupno 8 milijuna kuna. Nakon Rebalansa i naši poduzetnici mogu računati na bespovratna sredstva koja će ove godine biti rekordna u iznosu od 12 milijuna kuna.“

Ovom iznosu pribrojat će se i sredstva s posebnog računu u sklopu akcije Pomoć gospodarstvenicama. Na ovaj račun već su uplaćene plaće župana i zamjenika za ožujak naknade dijela vijećnika Skupštine Zagrebačke županije koji su se na poziv predsjednika Županijske skupštine Mate Čička priključili akciji. Nakon Rebalansa proračuna, jer je to pravno jedino tako moguće, na račun će biti preusmjerene uskrsnice i regresi svih djelatnika Zagrebačke županije, ali i razlika u plaćama. Naime, u tijeku su pregovori sa socijalnim partnerima vezanim za smanjenje plaća.

Potpore za spomenuti 6,5 milijuna kuna vrijedan javni poziv u poljoprivredi će se dodjeljivati za ulaganja u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poduzetnika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u sektoru povrćarstva, cvjećarstva, voćarstva, vinogradarstva i vinarstva te stočarstva i ekološke proizvodnje. Potpore se mogu dobiti i za edukaciju i stručno osposobljavanje, razvoj proizvodnje i marketing, ulaganje u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i usluga na ruralnom području poput vinotočja i kušaonica, ulaganja u sektor šumarstva itd.

Poljoprivrednik može ostvariti bespovratnu godišnju potporu u iznosu od 150.000 kuna uz intenzitet potpore od 30% do 70% prihvatljivih troškova.

Korisnici županijskih potpora mogu biti mikro, mala i srednja poduzeća, poduzetnici, pravne i fizičke osobe  s područja Zagrebačke županije koji su, ovisno o potpori na koju se prijavljuju, upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Zagrebačkoj županiji, Upisnik šumoposjednika ili u upisnik/registar djelatnosti za koju traže potporu. Također, sredstva su dostupna i za proizvođačke grupe ili organizacije registrirane sukladno Zakonu o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda sa sjedištem na području Zagrebačke županije.

Prijave se dostavljaju elektronički, putem sustava ePrijave koji je dostupan na poveznici www.eprijave.hr na način da se ispuni odgovarajući obrazac i učita propisana dokumentacija (skenirani dokumenti/formati pdf i jpg) u sustav za prijavu projekata. Nakon završetka ePrijave potrebno je ispisati prijavni obrazac, potpisati ga te poslati u roku od 7 dana od dana ispunjavanja ePrijave, (bez već priložene propisane dokumentacije), preporučenom poštom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, 10 000 Zagreb ili osobno na istu adresu u Pisarnicu koja se nalazi u prizemlju. Tekst javnog natječaja, upute za prijavitelje i prijavni obrasci nalaze se ovdje.