Zagrebačka županija koordinator europskog projekta iz područja civilne zaštite

COMMAND d - 457.821 eura vrijedan EU projekt

U Briselu je održan kick-off sastanak partnera na 457.821 eura vrijednom projektu „Command and Operations Mechanism for Multisector Analysis of Nexus Disaster data – COMMAND d “ čiji je koordinator Zagrebačka županija, a koji će se provoditi  tijekom dvije godine.

Osim Zagrebačke županije kao koordinatora, na ovom projektu, za kojeg EU osigurava 84,68 % ukupnih sredstava, sudjeluju i partneri iz još četiri države i to Općine Tirana iz Albanije, Grada Tuzle iz Bosne i Hercegovine, Grada Skopja iz Sjeverne Makedonije te Grada Podgorice iz Crne Gore.

Predstavnici Zagrebačke županije: pročelnica Stručne službe župana Renata Zgurić, Branko Herček, viši stručni suradnik za zaštitu i spašavanje i Krunoslav Katić, projektni koordinator i stručnjak civilne zaštite predstavili su partnerima ciljeve projekta te aktivnosti koje ih očekuju u sljedeće dvije godine.

Opći cilj projekta je razviti sustav, odnosno IT-platformu, koja će imati mogućnosti prikupljanja, analize i razmjene svih podataka bitnih za uspješnu pripravnost na katastrofe i izvanredne situacije na lokalnoj razini. Spomenuti podaci prikupljat će se u zajedničku IT-cjelinu na razini Zagrebačke županije i ostalih partnera, a bit će prikupljeni od 112 centara, vatrogasnih službi, hitnih medicinskih pomoći, agencija za vode te ostalih izvora. Spomenuti podaci koristit će se za procjenu rizika i GIS simulacije.

Kako bi se ostvario spomenuti cilj unutar samog projekta bit će provedeno 5 zasebnih tehničkih procjena stanja (za svakog partnera zasebno), 10 radionica s ciljem razvoja ljudskih potencijala te u konačnici jedna standardizirana metodologija za procjenu rizika, odnosno IT-alat, koji će se koristiti u procesu donošenja odluka u upravljanju rizicima od katastrofa.

Posebna vrijednost ovog projekta, prepoznata od predstavnika Glavne uprave za europsku civilnu zaštitu i europske operacije humanitarne pomoći (EU DG ECHO) koja je i raspisala natječaj za prijavu projekata iz područje prevencije i pripravnosti u civilnoj zaštiti na razini EU, jest što je fokus na lokalnoj razini, a rezultirat će razmjenom najbolje prakse između zemlje članice EU-a Hrvatske, putem Zagrebačke županije, i ostalih zemalja koje su članice EU Mehanizma civilne zaštite (Crna Gora, Sjeverna Makedonija) ili žele postati članice (Albanija i BiH).

Inače, natječaj za prijavu projekata EU DG ECHO -a bio je raspisan u 2019. godini, a u njemu su sudjelovale sve zemlje članice EU, 6 zemalja članica EU Mehanizma civilne zaštite te još 19 susjednih država. Ukupno su prijavljena 43 projekta, a sufinanciranje je odobreno za njih 11 među kojima je i projekt Zagrebačke županije.

Završetkom projekta, Zagrebačka županija postat će jedinstveni primjer jedinice regionalne samouprave koja će imati potpuno funkcionalan zapovjedno-operativni sustav IT upravljanja podacima o katastrofama i izvanrednim situacijama te će svoje znanje i iskustvo moći dijeliti s drugim županijama, gradovima i općinama u RH, ali i izvan nje.

Projekt „COMMAND d“ biti će i iznimna podrška Ravnateljstvu civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH.