Kako na prostor Zagrebačke županije privući nove investicije?

S ciljem jačanja kapaciteta za privlačenje investicija, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta organiziralo je danas u suradnji sa Zagrebačkom županijom radionicu „Investicijski potencijali i mogućnosti ulaganja u Republiku Hrvatsku“. Namijenjena je bila predstavnicima gradova i općina i poduzetničkih potpornih institucija.

„Privlačenje investicija je izuzetno težak i zahtjevan posao. Hrvatska je, kao mala zemlja, izložena velikoj konkurenciji drugih zemalja, no ima dobar geografski položaj, dobar pristup lukama i dobru infrastrukturu. To je ono što Ministarstvo komunicira prema stranim investitorima“, u uvodu radionice rekla je Božica Lapić iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Rekla je i da je Ministarstvu neophodna suradnja s županijama i jedinicama lokalne samouprave jer investicije se, naglasila je, događaju na terenu.

Radionica je bila podijeljena u nekoliko cjelina, pa se, uz ostalo, govorilo o promociji Hrvatske kao investicijske destinacije, podršci investicijama, poticanju i katalogu investicijskih projekata, projektima javno-privatnoga partnerstva...

U ime Županije sudionike radionice pozdravila je zamjenica župana Nadica Žužak.

„Kada govorimo o investicijama, Zagrebačka županija je na iznimno dobrom prometnom položaju. Kroz županiju prolaze svi važni prometni koridori, a naša je prednost i blizina Zagreba i susjedne Slovenije. Uz to, imamo i tridesetak aktivnih poduzetničkih zona, infrastrukturno dobro opremljenih. I kao javna uprava konstantno smo na usluzi investitorima. A da smo im zanimljivi pokazuju značajne investicije. Primjerice, prošle godine je u Velikoj Gorici otvoren novi sortirni centar Hrvatske pošta, a u Zaprešiću najveća tvornica svježe tjestenine u Hrvatskoj“, rekla je zamjenica Žužak podsjetivši da će se u Jakovlju uskoro početi graditi tvornica za proizvodnju dijelova za avio industriju, investicija od 33 milijuna eura, koja će otvoriti 600 radnih mjesta. Podsjetila je i na potpore koje poduzetnicima osigurava Zagrebačka županija.