Otkriven spomenik trojici samoborskih branitelja

U središtu Bregane postavljen je spomenik trojici poginulih hrvatskih branitelja - Zdravku Babojeliću, Nenadu Bogunoviću i Predragu Radeku. Postavljanje je inicirao MO Bregana, na čijem su području poginuli živjeli prije dragovoljnog odlaska u Domovinski rat, a nositelj investicije bio je Grad Samobor. Svečanosti otkrivanja spomenika, protekloga vikenda, prisustvovao je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Spomenik su otkrili članovi obitelji poginulih.

„Ovo spomen obilježje neka bude putokaz svima koji se s vremenom na vrijeme pogube, koji ne znaju kojim putem krenuti. Neka bude inspiracija i ohrabrenje svima koji su slabi, svima koji su u iskušenju napustiti Hrvatsku ili ostati u njoj. Neka imena uklesana u spomenik budu inspiracija za ostanak, neka podsjećaju, poglavito mlade, kako je bilo teško stvoriti i obraniti domovinu“, rekao je ministar, dodavši da je u Domovinskome ratu najveća snaga bila zajedništvo.

„Očuvajmo to zajedništvo, budimo ponosni na sve ono što smo zajedno učinili, a učinili smo velebna djela“, rekao je Medved.

U ime župana Zagrebačke županije svečanosti otkrivanja spomenika prisustvovala je njegova zamjenica Nadica Žužak. Zahvalila je svima koji su pomogli podizanje spomenika.

„Ovaj spomenik je put kako čuvati sjećanje na one koji su za domovinu dali najvrednije što su imali, svoj život. Trebamo im biti vječno zahvalni“, rekla je zamjenica, dodavši da Županija izvrsno surađuje s hrvatskim braniteljima, sufinancirajući njihove projekte i aktivnosti braniteljskih udruga.

Prisutnima su se također obratili zamjenik župana Hrvoje Frankić, gradonačelnik Samobora Krešo Beljak i prvi ratni zapovjednik 151. samoborske brigade pukovnik Adolf Paar.

„Budite ponosni, žrtva ovo trojice branitelja nije bila uzaludna. Ugradili su svoj život u temelje naše domovine“, poručio je Paar. Spomenik je blagoslovio upravitelj župe sv. Ivana Krstitelja u Lugu vlč. Josip Čulig.