Zajedno u socijalnom partnerstvu

Tribinom "Zajedno u socijalnom partnerstvu", Zagrebačka županija obilježila je Međunarodni dan osoba s invaliditetom, Međunarodni dan volontera i Međunarodni dan ljudskih prava.

Govorilo se, uz ostalo, kako udruge civilnoga društva svoje projekte mogu financirati europskim novcem. Kao primjer dobre prakse predstavljen je program "Zaželi", kojega provode gradska društva Crvenoga križa. Predstavljen je i "Vodič kroz socijalne usluge na području Zagrebačke županije", objavljen na mrežnim stranicama Županije. Na kraju tribine, predstavu "Tko pjeva zlo ne misli" izveli su članovi inkluzivnog kazališta Centra za odgoj i obrazovanje Lug iz Samobora.

- Obilježavanjem ova tri međunarodna dana željeli smo dati važnost udrugama civilnoga društva, staviti naglasak koliko su one bitne za kompletno društvo, prvenstveno udruge koje se bave ljudskim pravima i osobama s invaliditetom - rekla je zamjenica župana Nadica Žužak.

O europskim strukturnim i investicijskim fondovima i mogućnostima sufinanciranja projekata udruga civilnoga društva govorio je pročelnik za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Velimir Kokot. Rekao je da udruge u tome nisu same i iznio podatak da je Zagrebačka županija dosad sufinancirala 428 EU projekata s ukupnim iznosom od 20,9 milijuna kuna. Govorio je i projektima koje je u području zdravstva i socijalne skrbi uspješno prijavila sama Županija i ustanove u njezinu vlasništvu. Radi se o projektima energetske obnove zgrade Doma zdravlja i projektima specijalističkog usavršavanja doktora medicine.

S projektom "Zaželi - Osposobljavanje i zapošljavanje u Gradskom društvu Crvenoga križa Sveti Ivan Zelina" prisutne je upoznala Branka Puhelek, ravnateljica društva. Kroz ovaj program zaposlene su žene koje su duže vrijeme bile nezaposlene, a brinu o starijim i nemoćnim osobama. Za njih obavljaju kućanske poslove, organiziraju im prehranu, brinu o njihovoj osobnoj higijeni i zdravstvenoj skrbi, pomažu im u ostvarivanju njihovih prava, druže se s njima...

U program "Zaželi", s istoimenim projektima, uključeno je šest društava Crvenoga križa s prostora Zagrebačke županije - uz zelinski, društva Crvenoga križa iz Vrbovca, Dugog Sela, Ivanić-Grada, Jastrebarskoga i Samobora. Ukupno je njihovim projektima zaposleno 96 žena koje brinu o 580 starijih osoba.

- Nadam se da će se po završetku ovoga programa (traje dvije godine; op.a) iznaći sredstva i za njegov nastavak. Ne bi bilo dobro da ljude naviknemo na neku uslugu, a onda oni u jednom trenutku bez nje ostanu - rekla je zamjenica župana Nadica Žužak.

Ksenija Čuljak, pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb predstavila je "Vodič kroz socijalne usluge na području Zagrebačke županije".

Vodič je proizašao iz Socijalnog plana Zagrebačke županije za razdoblje od 2017. do 2022. Namijenjen je korisnicima u sustavu socijalne skrbi, sadašnjim i budućim.

- Vođeni načelima vidljivosti, transparentnosti i dostupnosti, ovim dokumentom nastojimo stanovnicima županije olakšati traženje informacija o pravima i uslugama koje ostvaruju u sustavu socijalne skrbi - rekla je pročelnica. Svrha vodiča je povezati osobe u potrebi s pružateljima pojedine usluge i objediniti ključne informacije (adrese i kontakte) svih pružatelja usluga u sustavu socijalne skrbi na području županije.