Sjednica Stožera civilne zaštite

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije prihvatio je na sjednici Nacrt prijedloga smjernica za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite na području županije u razdoblju od 2020. do 2023., kao i Nacrt prijedloga plana razvoja sustava civilne zaštite na području županije s financijskim učincima za razdoblje od 2020. do 2022. godine. Utvrđen je i Nacrt prijedloga analize stanja sustava civilne zaštite na području županije. Konačnu odluku o prihvaćanju ovih dokumenta donosi Županijska skupština.

U uvodu sjednice bilo je riječi o provođenju mjera civilne zaštite tijekom nepovoljnih vremenskih prilika. Tako su vatrogasci na prostoru županije, rečeno je, imali krajem prošloga tjedna pedesetak intervencija zbog obilne kiše, odnosno ispumpavanja vode iz podrumskih prostorija. Trenutno su na snazi redovite mjere obrane od poplava.

Branko Herček, viši stručni suradnik za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije, ujedno i član Stožera, prisutne je upoznao s projektom "Command d" (Krizno komuniciranje u operativnim centrima), koji je uspješno prošao na natječaju Europske komisije "Union Civil Protection Mechanism". Ukupna vrijednost projekta je 457.822 eura, od čega europsko sufinanciranje iznosi 85%.

Zagrebačka županija je nositelj i koordinator projekta, u kojega su također uključeni gradovi Tirana (Albanija), Skoplje (Makedonija), Podgorica (Crna Gora) i Tuzla (Bosna i Hercegovina). Osnovni cilj projekta je osnažiti multi-sektorsko krizno komuniciranje kroz informatizaciju, uvezivanje i standardizaciju postupanja operativnih centara 112, vatrogasne službe i hitne medicinske pomoći. Koristeći najmodernija IT rješenja, kroz projekt će se, uz ostalo, opremiti zapovjedno-stožerni centar civilne zaštite Zagrebačke županije.