Završena obnova vatrogasnoga doma DVD-a Petrovina

Dobrovoljno vatrogasno društvo Petrovina proslavilo je 125. obljetnicu osnutka. Tom prigodom počasnim članovima društva proglašeni su župan Stjepan Kožić i gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel, a simbolično je označen i završetak obnove vatrogasnog doma. Zgrada je dobila toplinsku ovojnicu, uređeno je krovište i zamijenjen crijep. Nova vrata dobile su garaže za vatrogasna vozila. Vrijednost radova iznosi oko 400.000 kuna, od čega je Županija, kroz program gradnje i uređenja infrastrukture na ruralnim prostorima, osigurala više od 200.000 kuna.

„Rad društva kroz proteklih 125 godina bio je usmjeren na čovjeka, na pomoć bližnjemu, i što je najvažnije, na zajedništvo. I iza projekta uređenja doma, uz višegodišnje planiranje, stoji zajedništvo“, rekla je zamjenica župana Nadica Žužak, i sama članica ovoga društva.

„Poslovica kaže da grane pokazuju kakav je korijen. Mi smo danas grane na krošnji stabla staroga 125 godina, stabla čiji je korijen dubok, razgranat i zdrav. Želim da ovo stablo još dugo raste, da krošnja cvate i daje plod na ponos sredine u kojemu je stablo posađeno“, poručila je zamjenica župana Nadica Žužak.

DVD Petrovina osnovano je 1894., iako korijeni vatrogastva u ovome mjestu sežu i tridesetak godina unazad. Danas društvo ima 116 članova, od čega 35 posto čini vatrogasni podmladak.

„Kada smo preuzeli čelna mjesta u društvu imali smo viziju, željeli smo moderno i dobro opremljeno društvo s velikim brojem mladih. I to smo postigli! No, u tome ne bismo uspjeli bez naših partnera - Županije, Grada, vatrogasne zajednice, donatora... Da nije bilo sloge, ne bi bilo ovoga što danas imamo“, rekao je Ivan Samarin, predsjednik društva. Gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel rekao je da je DVD Petrovina jedno od stožernih društava ovoga grada.

„Vatrogastvo je kao obitelj. Ili jesi ili nisi u njemu. Ako si vatrogasac u srcu onda si ovdje uvijek kada treba“, rekao je Novosel.

Čestitke vatrogascima Petrovine uputili su i Stjepan Ptiček, predsjednik VZ Zagrebačke županije i zamjenik predsjednika HVZ-a, i Željko Popović, predsjednik VZ Grada Jastrebarskoga i načelnik HVZ-a.