Obilazak škola u Ivanić-Gradu i Križu

Energetski je obnovljena zgrada Osnovne škole Milke Trnine u Križu. Na zgradu, sagrađenu 1962., postavljena je 25 centimetara debela staklena vuna. Radove je u potpunosti, s 2,1 milijun kuna, financirala Zagrebačka županija.

„Zahvala Županiji i osobno županu Kožiću na razumijevanju za nas prosvjetare. Često ističem da smo 'rođeni pod sretnom zvijezdom', jer naša Županija za prosvjetu izdvaja oko 40 posto sredstava proračuna. To je ogroman novac! U zadnjih 11 godina Županija je u ovu školu uložila preko 17 milijuna kuna“, rekao je Zlatko Hasan, ravnatelj OŠ Milke Trnine.

Kako bi se pobliže upoznao sa završetkom energetske obnove, školu u Križu obišao je župan Stjepan Kožić. Podsjetio je da Županija niz godina u školstvo ulaže značajna sredstva. 

„Obrazovanje nije trošak, nego ulaganje u budućnost. Bilo bi nam lakše, i tempo ulaganja bi bio brži, kada bi i gradovi i općine i Ministarstvo regionalnoga razvoja i Ministarstvo znanosti više izdvajali za kapitalnu gradnju u školstvu. No, zasad je tako kako je... Prema trenutnim zahtjevima s terena u školske objekte trebali bi uložiti oko 480 milijuna kuna. To u kratkom vremenu nećemo moći, no to je zadaća koja je pred nama“, rekao je župan.

Prije Križa, župan je boravio u Ivanić-Gradu i obišao Srednju školu Ivana Šveara, gdje su zajedničkim ulaganjem Grada i Županije obnovljene svlačionice i sanitarni čvorovi školske-sportske dvorane. Dvorana je dobila i novu fasadnu stolariju. U radove je uloženo 2,3 milijuna kuna. Župan je podsjetio da je nedavno zajedništvom Grada i Županije sagrađena i sportska dvorana u Posavskim Bregima, a da je za energetsku obnovu zgrade OŠ Stjepana Basarićeka u Ivanić-Gradu, koja će uslijediti iduće godine, dio sredstava osiguran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Na ulaganjima Županije zahvalio je gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

„Grad ima odlične odnose za Županijom, imamo veliko razumijevanje župana“, rekao je Leš, dodavši da će Grad financirati asfaltiranje prostora ispred dvorane. Najavio je i skori završetak izrade projektne dokumentacije za gradnju sportske dvorane u Graberju Ivaničkom.

Srednju školu Ivana Šveara polazi oko 800 učenika, a sportsku dvoranu, osim njih, koriste i učenici osnovne škole, i u večernjim satima, sportske udruge. Zahvalu na uloženim sredstvima u obnovu dvorane uputila je i ravnateljica škole Ksenija Pavlović.