Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

U povodu Dana dobrovoljnih davatelja krvi čestitamo svima Vama koji ste darivali krv i na taj način pokazali svoju humanost i plemenitost, a u konačnici spasili nečiji život.

Koliko je važno darivati krv možda najbolje svjedoče podaci da jedna darovana doza krvi spašava tri života, a da svake dvije sekunde u svijetu nekome zatreba krv! Ovi brojevi nisu zanemarivi! Baš kao što nisu zanemarivi ni brojni dobrovoljni darivatelji kojih u Zagrebačkoj županiji iz godine u godinu ima sve više.

Obilježavajući njihov Dan, Društvo Crvenoga križa Zagrebačke županije organiziralo je u Jastrebarskom svečanost na kojoj su darivateljima dodijeljene zahvalnice za višestruko iskazanu humanost. Primile su ih osobe koje su krv darovale 50, 75, stotinu i više puta.

 „Ove smo godine planirali 10.800 doza, a prikupili smo ih 11.739. Dakle, premašili smo očekivanja. To samo govori da su ljudi humani i da krv daruju, doista, 'od srca'“, rekao je Ivica Cvetković, predsjednik DCK Zagrebačke županije.

Prema prosječnom broju doza prikupljene krvi na stotinu stanovnika Zagrebačka županija je u hrvatskome prosjeku - iznosi 3,69 doza. Najviše doza krvi, u apsolutnom broju, prikupljeno je ove godine u Velikoj Gorici, Samoboru i Jastrebarskom. Od ukupnoga broja darivatelja njih 7% krv je darovalo prvi puta.

Izaslanica župana na svečanosti u Jastrebarskom bila je njegova zamjenica Nadica Žužak. „Darivatelji krvi su snaga koja ujedinjuje županiju. Prilika je ovo da im zahvalimo na humanosti. Često puta ni sami nisu svjesni koliko je njihova humanost važna, koliko je čin darivanja krvi sam po sebi plemenit“, rekla je Žužak.

Inače, Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u liječenju.