Naši učenici od sječe spasili 4.352 stabla

U proteklih sedam godina sakupljeno preko milijun kilograma papira

Učenici 59 matičnih i područnih škola s područja Zagrebačke županije, njih 20.097, sakupili su u prošloj školskoj godini 217.600 kilograma starog papira i tako od sječe spasili 4.352 stabla. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić danas je predstavnicima najboljih škola, sudionicama akcije sakupljanja starog papira koja se provodi u suradnji s tvrtkom DS Smith Unijapapir Croatia, uručio poklon pakete informatičke opreme – pametnu dokument kameru i projektor s nosačem.

I ove godine najviše staroga papira po učeniku – 527,50 kilograma, prikupila je Područna škola Rakitovec. U PŠ PŠ Pojatno koja je bila domaćin današnje dodjele nagrada, prikupljeno je 214,55 kilograma po učeniku, u PŠ Donja Kupčina u Pisarovini 189,06 kilograma, u PŠ Buševec u Vukovini 170,74 kilograma, u PŠ Donja Lomnica 149,64 kilograma, u PŠ Dubranec 143,55 kilograma, a u PŠ Velševec 123,08 kilograma papira po učeniku.

 „Akcijom sakupljanja papira djeca razvijaju svijest da nije svaki otpad smeće, već korisna sirovina koja se recikliranjem može upotrijebiti više puta. Naši školarci su i ove godine projekt sakupljanja starog papira shvatili ozbiljno, oborivši dva rekorda. U ovoj godini sakupili su najviše papira do sad, a u proteklih 7 godina preko milijun kilograma papira“, rekao je župan Stjepan Kožić.

- Uz naše učenike u akciju su uključeni svi stanovnici Rakitovca i Turopolja, pa i šire. Mjesečno prikupimo dva kontejnera papira, nekada i više. Naš najveću uspjeh je što su naša djeca upućena u problemetiku očuvanja šuma - rekla je Tatjana Mikulin, učiteljica razredne nastave u PŠ Rakitovec, dodavši da je ova škola, sudjelujući u dosadašnjih akcijama, sve učionice opremila pametnim pločama.

Prisutnima su se obratili i Božica Severac, predstavnica tvrtke DS Smith Unijapapir Croatia te gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.
- Ovo je hvalevrijedna akcija kroz koju se brine o zaštiti okoliša - rekao je Turk.

Prigodni program izveli su učenici PŠ Pojatno.