Dan Vladka Mačeka

Svečanošću u Jastrebarskom obilježen je Dan Vladka Mačeka. Maček je hrvatski političar s početka 20. stoljeća, rođen u Jastrebarskom 20. srpnja 1879. godine.

U ime Zagrebačke županije svečanosti je prisustvovao predsjednik Skupštine Damir Mikuljan. Za Mačeka je rekao da je bio legendarni seljački vođa, građanski političar, istinski demokrat.

„Danas je Maček izložen različitim mišljenjima i ispitivanju povijesti, često puta zamjera mu se njegova kolebljivost tijekom Drugoga svjetskog rata. Međutim, za dešifriranje njegova djelovanja ključna je sintagma o 'cvjetnoj livadi'. Nikad nitko prije njega, niti poslije njega, nije tako lijepim, jednostavnim, svima pristupačnim riječima objasnio što znači različitost tolerancije“, rekao je Mikuljan, naglasivši da je Maček uvijek vodio računa o čovjeku.

Nakon kraćega prisjećanja na politički rad i ostavštinu Vladka Mačeka, u župnoj crkvi sv. Nikole služena je misa zadušnica, a potom su ispred Mačekova spomen poprsja u središtu Jastrebarskoga zapaljeni lampaši.