U prvih 6 mjeseci bilježimo 14 posto više turista

Najveći porast dolazaka gostiju iz Azije

Prema podacima sustava eVisitor Zagrebačka županija je tijekom prvih šest mjeseci 2019. godine zabilježila 54.838 turističkih dolazaka što je za 14 posto više nego u istom razdoblju 2018. godine. Porastao je i broj turističkih noćenja za 12 posto i to s 79.703 na 89.465.

Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 63.505 noćenja ostvarili su stranci, a domaći gosti 25.960 noćenja. Od ukupnog broja dolazaka, 40.713 gostiju bili su stranci, a preostalih 14.125 domaći gosti. U prvoj polovici 2019. godine Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, SAD-a, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Nizozemske, a najveći porast dolazaka ponovno su ostvarili gosti iz Azijskih zemalja.

Najposjećeniji županijski gradovi bili su Velika Gorica, Jastrebarsko, Samobor i Sveta Nedelja.

„Nemamo more, ali razvijamo specifične grane turizma koje nisu sezonskog karaktera – vjerski, shopping, zdravstveni, cikloturizam…koji osim što multipliciraju turističke pokazatelje, značajno utječu i na prihode naših poduzetnika i poljoprivrednika“, rekao je župan Stjepan Kožić.

„S obzirom na porast novih i podizanje kvalitete postojećih smještajnih kapaciteta kao i sustavan razvoj aktivnosti i ponude destinacije, vjerujem kako ćemo potaknuti goste ne samo da još više dolaze nego i da se duže zadržavaju u Zagrebačkoj županiji. Svjesni smo da bez dobre promocije nema značajnijih rezultata tako da ćemo i dalje ulagati u promociju i oglašavanje na domaćem tržištu ali i na nama značajnim inozemnim tržištima“, rekla je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Inače, Zagrebačka županija u 2019. godini osigurala je 6,8 milijuna kuna za projekte u turizmu kojima sufinancira manifestacije, izgradnju turističke infrastrukture, poduzetnike u turizmu koji žele povećati standard i kvalitetu usluge te ponudu u već postojećim hotelima, kampovima i ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj, a ove godine na Ekonomskom fakultetu sufinancira i edukaciju „Poduzetništvo u turizmu“, za sve koji se bave turizmom ili to tek planiraju.