Zagrebačkoj županiji četvrtu godinu zaredom priznanje za transparentnost

Zagrebačka županija četvrtu je godinu zaredom dobitnica priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna.

Institut za javne financije u razdoblju od studenog 2018. godine do ožujka 2019. godine analizirao je i ocijenio transparentnost lokalnih proračuna kojim se obuhvaćene svih 20 županija, 128 gradova i 428 općina, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2017., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2018., prijedlog proračuna za 2019., izglasani proračun za 2019. i proračunski vodič za građane za 2019. Željela se utvrditi količina i pravovremenost objave analiziranih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica. Zagrebačka županija ostvarila je maksimalan broj bodova i time, uz još 16 županija, zaslužila spomenuto priznanje. Ispred Zagrebačke županije dodjeli priznanja nazočila je pročelnica UO za finacije Marina Čolig.

Kada se uspoređuju županije, gradovi i općine, upravo su županije ostvarile najveću prosječnu transparentnost što znači da su od mogućih pet u prosjeku objavile 4,9 proračunska dokumenta. Čak 17 županija objavilo je svih pet dokumenata, dok su tri županije objavile po četiri dokumenta.

Prosječna transparentnost gradova je niža od županijske (prosjek 4,3), a samo je 65 od 128 gradova objavilo svih pet dokumenata.

Prosječna transparentnost općina i dalje zaostaje (3,8).Niti jedan dokument nije objavilo 15 općina.

Kako bi utvrđeno stanje bilo što preglednije najširoj javnosti, rezultati istraživanja dostupni su i putem interaktivne karte koju je izradio Institut javnih financija.