Prisegnuli novoimenovani suci porotnici

Prisegnuli su novoimenovani suci porotnici i suci porotnici za mladež Županijskoga i Općinskog suda u Velikoj Gorici. Na mandat od četiri godine imenovala ih je Skupština Zagrebačke županije, u čije je ime svečanosti polaganja prisege prisustvovao njezin potpredsjednik Zvonko Kunić.

„Doživljavam vašu ulogu kao približavanje suda javnosti. Vjerujem da će vaše iskustvo pomoći sucima profesionalcima u donošenju odluka, koji puta kompleksnih i teških“, rekao je Kunić.

Nikola Ramušćak, predsjednik Županijskoga suda u Velikoj Gorici rekao je da su suci porotnici sastavni dio sudbene vlasti u RH i da u radu sudskih vijeća imaju ravnopravan status.

„Ravnopravno odlučuju s predsjednikom sudskoga vijeća“, rekao je. Pozvao je porotnike da svoj posao obavljaju savjesno i odgovorno, u dogovoru i uz konzultacije s predsjednikom vijeća.

U ime sudaca porotnika zahvalio je Mile Marinčić.

„Suci porotnici na ravnopravan način sudjeluju u odlučivanju i o činjeničnim i o pravnim pitanjima. Hvala onima koji su nam dali povjerenje da obavljamo tu časnu i odgovornu dužnost“, rekao je. 

Polaganju prisege prisustvovala je i pomoćnica ministra pravosuđa Sanda Kulić.