Otvorena izložba ratnih crteža „Crveno i crno“

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici otvorena je izložba ratnih crteža Ivana Lackovića Croate „Crveno i crno“. Izloženi crteži nastali su, pretežno, na novljanskome ratištu, krajem 1991. i početkom 1992. godine.

„'Izrasli' su iz potrebe autora da, kao jedan od hrvatskih branitelja, likovnim zapisima ostavi vjerodostojno svjedočanstvo o događajima iz Domovinskoga rata te ukaže na težinu vremena u kojemu su se gradili temelji nove državnosti RH“, istaknuto je u katalogu izložbe.

Lackovićevi crteži su podsjetnik na cijenu slobode i samostalnosti, na krhkost mira i razmjere ludila rata, podsjetnik na veličinu žrtve koju su podnijeli hrvatski branitelji.

Izložbu je otvorila zamjenica župana Nadica Žužak.

„Ova izložba je dokaz vremena u kojemu se stvarala hrvatska država. Dokaz svega onoga što je hrvatski narod prošao na putu osamostaljenja Republike Hrvatske. Ona je i prigoda da se toga još jednom svi zajedno prisjetimo i zahvalimo braniteljima za ono što su dali na putu stvaranja hrvatske države“, rekla je zamjenica Žužak. Prisutnima se obratio i zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Ervin Kolarec, a o samim crtežima, i vremenu u kojemu su nastali, govorio je Darko Gerić, iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Otoka Ivanića.

„Ovim crtežima Ivan Lacković Croata je jednostavno želio reći „zaustavite rat u Hrvatskoj!“. Izložba danas 'putuje' po cijeloj Hrvatskoj. S njome želimo pokazati što se i na koji način događalo početkom Domovinskoga rata, da se ne zaborave rane devedesete“, rekao je Gerić.

Vlasnik zbirke crteža Ivana Lackovića Croate „Crveno i crno“ je Muzej Ivanić-Grada.

U programu otvorenja izložbe sudjelovale su falautistica Sara Lončar i gitaristica Eva Nemčić.