Devedeset godina DVD-a Gornji Desinec

Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornji Desinec proslavilo je 90. godišnjicu osnutka društva i 100. obljetnicu puhačkoga orkestra. Osnovano u kolovozu 1929., na inicijativu mještana Gornjeg Desinca, Donjeg Desinca i Prhoća, društvo danas broji 187 članova, među kojima je tridesetak operativaca. Zahvalu na dosadašnjim rezultatima, u ime jednoga od pokrovitelja proslave - Zagrebačke županije, vatrogascima je uputila zamjenica župana Nadica Žužak.

„Svoje slobodno vrijeme dajete za dobrobit svojega mjesta. Posebno vam čestitam na radu s mladima“, rekla je zamjenica Žužak, čestitavši i nagrađenima rekavši da im primljena priznanja neka budu poticaj za nastavak uspješnog rada u DVD-a. Obljetnice ovome društvu također su čestitali gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel, zapovjednik VZ Zagrebačke županije Josip Novosel, predsjednik VZG-a Jastrebarsko i načelnik HVZ-a Željko Popović i zamjenik predsjednika HVZ-a i predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepan Ptiček. 

„Ovako velike obljetnice pokazatelj su da u sredinama u kojima djeluju dobrovoljna vatrogasna društva ljudi razmišljaju o svojoj imovini, i što je najvažnije razmišljaju o mladima. Uz takav pristup nema bojazni za budućnost vatrogastva“, rekao je Ptiček.

U sklopu proslave, uz ostalo, održan je 35. Susret vatrogasnih puhačkih orkestara RH, a Hrvatski sabor kulture poveljom je nagradio Puhački orkestar DVD-a Gornji Desinec i braću Petra i Dragutina Fabijanića, dugogodišnje voditelje vatrogasnih puhačkih orkestra grada Jastrebarskoga.